Πάφος

Ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου για ωκεανούς κρατών της Κοινοπολιτείας

Στις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου στον χαιρετισμό της κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Υπουργικής Συνόδου για τους Ωκεανούς των Κρατών της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ  στην Πάφο.

Η κ. Παναγιώτου, η οποία εξήρε την σημαντικότητα της πραγματοποίησης της Υπουργική Συνόδου για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο ανέφερε ότι «συγκεντρωθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας: την προστασία και την βιώσιμη χρήση των ωκεανών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας».

Επιπρόσθετα η Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την υπεραλίευση, τη ρύπανση από πλαστικά και την καταστροφή των οικοτόπων είναι μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις που υποβαθμίζουν με ταχείς ρυθμούς το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι απειλές αυτές, όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο τη διαβίωση των παράκτιων κοινοτήτων, οι οποίες εξαρτώνται από την αλιεία, όπως είπε. Περαιτέρω συνέχισε, υπονομεύουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, τόνισε, «απαιτεί συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας».

Σε δικό της χαιρετισμό, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, είπε ότι «ως ναυτιλιακό κράτος, η Κύπρος αναγνωρίζει την τεράστια αξία που έχουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας, όχι μόνο για την οικονομία μας αλλά και για την πολιτιστική μας ταυτότητα». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αποτελούν επιτακτική ανάγκη οι εντατικές προσπάθειες για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διαφύλαξη της θαλάσσιας ζωής.

Επιπλέον, η Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. «Μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου, η Κυπριακή Δημοκρατία στοχεύει να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας καθώς και στην προστασία, διατήρηση και βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος», πρόσθεσε. «Προβλέπεται ότι το σχέδιο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας δημιουργώντας προβλεψιμότητα, διαφάνεια και σαφέστερους κανόνες αδειοδότησης», επεσήμανε.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button