Υγεία

Νοσοκομείο Πάφου

Του Χρύσανθου Σαββίδη βουλευτή ΔΗΚΟ Πάφου  

 

Η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και πρέπει να διατηρηθεί καθώς αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο.  Ένα νοσοκομείο πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποιότητα, ισότητα, αποδοτικότητα, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αναμφίβολα, οι βασικοί παράγοντες για σωστή και αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας σε ένα νοσοκομείο, είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αποτελείται από το ιατρικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Ένας άλλος εξίσου σημαντικός συντελεστής επιτυχίας ενός νοσοκομείου, είναι η δομημένη και οργανωτική διοίκηση.

 

Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, από το 1992 αποτελεί το κύριο δημόσιο ιατρικό κέντρο της Επαρχίας Πάφου. Ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου έχει το δικαίωμα στην δωρεάν παροχή υπηρεσιών φροντίδας. 

 

Κατά καιρούς, διαπιστώνεται ότι το Νοσοκομείο Πάφου, παρόλο που έχει ένα άρτια καταρτισμένο προσωπικό, υστερεί σε πολλούς τομείς και κυρίως σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Εδώ και αρκετά χρόνια, τα σεντόνια και οι κουβέρτες του Νοσοκομείου Πάφου, μεταφέρονται για πλύσιμο στην Λευκωσία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα τόσο στην οργάνωση του νοσοκομείου όσο και στους ίδιους τους ασθενείς. Ένα από τα κυριότερα και σοβαρά θέματα που προκύπτουν, αφορούν το φορτηγάκι, το οποίο μεταφέρει τα άπλυτα στην Λευκωσία και μετέπειτα φέρνει τα καθαρά σεντόνια, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί απολύμανση εντός του οχήματος. Λόγω αυτού, γίνεται σταυροειδή μετάδοση ιών, η οποία συνεπάγεται με διάφορες περιπτώσεις ασθενών που έχουν χάσει ακόμη και την ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Απαράδεκτο και αδιανόητο εν έτη 2022, να γίνονται τέτοιου είδους απερίσκεπτες και λανθασμένες ενέργειες σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. 

 

Επί του θέματος, εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ , σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε αυτολεξεί «όταν έχεις σύγχρονο εργοστάσιο-πλυντήριο πρέπει να κάνεις σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστό; Δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα». Όταν προκύπτει χρονοκαθυστέρηση στην παράδοση των σεντονιών και των κουβερτών σε ένα νοσοκομείο, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, όπου το φορτηγάκι δεν μεταφέρει τα άπλυτα αλλά ούτε και τα καθαρά, φυσικά και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα,

 

καθώς ένα ολόκληρο νοσοκομείο μένει χωρίς σεντόνια και κουβέρτες, με αποτέλεσμα το προσωπικό να ζητά από τους ίδιους τους ασθενείς να φέρουν τα δικά τους λευκά είδη από το σπίτι. Δεν είναι δυνατόν ένα δημόσιο Νοσοκομείο, να μην μπορεί να παρέχει τα αυτονόητα στους ασθενείς και να λειτουργεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.

 

Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να επαναξιολογηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Νοσοκομείο Πάφου, με απώτερο σκοπό την βέλτιστη ποιότητα φροντίδας προς τους ασθενείς.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button