Οικονομία

Να στηριχτεί ουσιαστικά η κοινωνία από την πανδημία

Η διαχείριση των Οικονομικών Επιπτώσεων της Πανδημίας είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να διαχειριστεί  η Κυβέρνηση τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Πιστεύω ότι έχει γίνει κατανοητό, ότι το 2021 η πολυδιαφημιζόμενη ανάκαμψη δεν πρόκειται να υπάρξει και αυτό γιατί ακόμη και εάν έχει κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του Κορωνοιού δεν γνωρίζουμε ακόμη την αποτελεσματικότητά του.  Βαδίζουμε σε κινούμενη άμμο με την κρισιμότητα της κατάστασης να είναι τέτοια που ίσως να μην γίνεται άμεσα κατανοητή αυτή τη στιγμή από το μέσο πολίτη.

Η οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι επιπτώσεις θα διαφανούν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021 την ώρα που ο τουριστικός τομέας που είναι η κεντρική οικονομική αρτηρία της οικονομίας δεν θα μπορέσει να ανακάμψει. Αυτή τη στιγμή τα ταμειακά αποθέματα του κράτους έχουν ήδη εξαντληθεί ενώ η Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μόνο τα χρήματα που έχουν προέλθει από δανεισμό (μέσω ομολόγων) τα οποία και αυτά θα εξαντληθούν σύντομα εάν συνυπολογίσει κανείς τις τεράστιες κρατικές δαπάνες.

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ενώ και η Βουλή θα έπρεπε να προτείνει το ίδιο ξεκινώντας από τα του οίκου τους.

Εάν σε αυτή την αρνητική εικόνα προστεθούν τα άκρως μειωμένα έσοδα του κράτους από την οικονομική δραστηριότητα της χώρας γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι βαδίζουμε σε μια βαθιά οικονομική ύφεση τέτοιων διαστάσεων που δεν έχουμε βιώσει προηγουμένως.

Δυστυχώς από το 2013  όταν η κακή κυβερνητική διαχείριση της τότε Κυβέρνησης Χριστόφια οδήγησε την Κύπρο στην Τραπεζική Κρίση, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Αναστασιάδη διαφήμιζε ότι θα ανασυγκροτήσει το Οικονομικό Μοντέλο της χώρας θωρακίζοντάς το από επερχόμενες μελλοντικές κρίσεις.

Ποιός δεν θυμάται τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ανεβαίνει πάνω στα τρακτέρ και να δηλώνει ότι πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η στήριξη και ανάπτυξη του γεωργικού τομέα? Ποιός δεν θυμάται ότι παραμονές εκλογών τόσο το Κυβερνών κόμμα όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούσαν για προγράμματα έρευνας και καινοτομίας για τους νέους μας; Αντί όλων αυτών των κάλπικων υποσχέσεων, στήσαμε μια βρώμικη βιομηχανία ξεπουλήματος “Χρυσών Διαβατηρίων” στην πλάτη και εις βάρος της Ευρωπαικής μας ταυτότητας για τον πλουτισμό ολίγων με αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες τα “εγκλήματα” που έχουν γίνει εναντίων των απλών πολιτών.  Είναι η ώρα της κάθαρσης. Είναι η ώρα που θα πρέπει να κάνουμε πράξεις τις διακηρύξεις. Είναι η ώρα που θα πρέπει επιτέλους να στηριχθεί η κοινωνία. Αν όχι τώρα… τότε πότε;

Μιχάλης Μιχαήλ δημοτικός σύμβουλος ΕΛΑΜ

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button