Οικονομία

Νέο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών περιοχών.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών όσον αφορά τα κριτήρια για τη νέα στεγαστική πολιτική, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 δικαιώνουν πλήρως τις ανησυχίες του Δημοκρατικού Κόμματος όπως είχαν κατά επανάληψη τεθεί με την εξαγγελία του υφιστάμενου στεγαστικού σχεδίου από το καλοκαίρι του 2019.

Όπως πολύ σωστά είχαμε επισημάνει το υφιστάμενο σχέδιο όπως είχε εξαγγελθεί, με μόνο κριτήριο το υψόμετρο των 600 μέτρων δεν επρόκειτο ούτε κατά το ελάχιστο να εξυπηρετήσει το στόχο του σχεδίου που ήταν η στήριξη των κοινοτήτων της υπαίθρου. Αυτό αποδείχτηκε και από το μηδαμινό ενδιαφέρον που είχε επιδειχθεί από ενδιαφερόμενους πράγμα το οποίο παραδέχθηκε και το ίδιο το Υπουργείο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έστω και με καθυστέρηση δύο σχεδόν χρόνων έχει εισακούσει τις εισηγήσεις του ΔΗΚΟ για διεύρυνση των σχετικών κριτηρίων ούτως ώστε να λαμβάνονται υπόψη και άλλα σημαντικά δεδομένα όπως η απόσταση από τα αστικά κέντρα, ο αριθμός των κατοίκων καθώς επίσης και η πληθυσμιακή τάση της κάθε κοινότητας.

Προς την ορθή κατεύθυνση κινείται επίσης και η απόφαση για δημιουργία νέας ειδικής κατηγορίας κοινοτήτων ως εξόχως ορεινές, εξόχως απόμακρες και πληθυσμιακά φθίνουσες για τις οποίες θα ισχύουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. Με τη διεύρυνση των σχετικών κριτηρίων επωφελούνται το σύνολο των κοινοτήτων Διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς και Ακάμα καθώς και πολλές κοινότητες της Επαρχίας μας.

Υπογραμμίζω ότι στα αρνητικά του Σχεδίου είναι η μη συμπερίληψη πολύ μικρών κοινοτήτων όπως η Μηλιού και η Κανναβιού για τις οποίες έχω ήδη προβεί σε σχετικές παραστάσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών για διόρθωση της αδικίας αυτής.

Σημειώνουμε τέλος ότι κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του Κράτους για το 2020, με την καταλυτική παρέμβαση του ΔΗΚΟ, και για ουσιαστική στήριξη της υπαίθρου το σχετικό κονδύλι είχε διπλασιαστεί.

Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης – Βουλευτής ΔΗ.ΚΟ Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button