Οικονομία

Νέο κατηγορητήριο στον Συνεργατισμό

Στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, με βάση το νέο κατηγορητήριο, θα κληθούν να απαντήσουν στις 5 Δεκεμβρίου, οι κατηγορούμενοι στην 1η ποινική υπόθεση που αφορά στον Συνεργατισμό. 
Υπενθυμίζεται ότι η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε τη ποινική δίωξη εναντίον των κατηγορουμένων και καταχώρησε νέα υπόθεση εναντίον τους με νέο κατηγορητήριο, στο οποίο προστέθηκε ακόμη ένα νομικό πρόσωπο ως κατηγορούμενο.

Συγκεκριμένα, στο νέο κατηγορητήριο της υπόθεσης προστέθηκε και η εταιρεία Ktimatikι Kotrona LTD.

Μετά την εξέλιξη αυτή, κατηγορούμενοι στη νέα υπόθεση είναι 10 συνολικά πρόσωπα, 7 φυσικά και 3 νομικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Δημητράκη Σταύρου, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, Μαρία Χλωρακιώτου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Χρυσάνθου, Κωνσταντίνο Λύρα, Γιώργο Μαυρέα, Detiero Enterprises Ltd και CHL Enterprises Ltd.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία αφορά σε δάνεια που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις συνολικού ύψους €3.588.063,00 περίπου, ήταν ορισμένη για να αρχίσει στις 05/11/2018.

Κατά την έναρξη, όμως, της διαδικασίας, η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας  Πολίνα Ευθυβούλου ενημέρωσε το Δικαστήριο για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να αναστείλει την υπόθεση και να καταχωρήσει νέο κατηγορητήριο.

Η κα. Ευθυβούλου, διαβάζοντας δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, εξήγησε ότι η ανάγκη αυτή προέκυψε μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση κύκλου ανακρίσεων που αφορούσε στη διερεύνηση τεσσάρων μεγάλων δανείων, όπως είπε, με εμπλεκόμενους τους κατηγορούμενους, Δημητράκη Σταύρου, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, Μαρία Χλωρακιώτη,  CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd.

«Από τη μελέτη του νέου μαρτυρικού υλικού διαπιστώθηκε ότι οι πλείστοι μάρτυρες κατηγορίας είναι κοινοί στις δύο υποθέσεις», ανέφερε η κα. Ευθυβούλου.

«Με αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι η ακροαματική διαδικασία της παρούσας υπόθεσης δεν έχει ακόμη αρχίσει», πρόσθεσε, «ο Γενικός Εισαγγελέας, με γνώμονα την ταχύτερη και καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων αποφάσισε την αναστολή της δίωξης της παρούσας και την ταυτόχρονη καταχώρηση νέου κατηγορητηρίου με ενσωματωμένες τις νέες κατηγορίες και το επιπλέον κατηγορούμενο νομικό πρόσωπο έτσι ώστε να διεξαχθεί μια ενιαία δίκη με το σύνολο των υποθέσεων που έχουν διερευνηθεί».

Το ύψος των τεσσάρων δανείων, των οποίων η πρόσφατη διερεύνηση οδήγησε στο νέο κατηγορητήριο της υπόθεσης, ανέρχεται στα δύο περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με την υπόθεση που ανεστάλη που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, της απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, των ψευδών λογαριασμών με σκοπό την καταδολίευση, της αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button