Περιβάλλον

Νέος εξοπλισμός για τμήμα δασών

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου επιθεώρησε σήμερα οχήματα και εξοπλισμό που παρέλαβε πρόσφατα το Τμήμα Δασών για σκοπούς προστασίας των δασών, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο «Πάρκο των Εθνών» του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας. Μετά την επιθεώρηση των οχημάτων η κα Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Με προϋπολογισμό ύψους €25,7 εκατομμυρίων από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Παρέμβασης που αφορά την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, ξεκίνησε ήδη η παραλαβή εξοπλισμού που προέρχεται μέσα από το ταμείο. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί τέσσερις εκσκαφείς, εννέα γεωργικοί ελκυστήρες (έξι από το Σχέδιο και τρεις με εθνικούς πόρους), οκτώ καδενοφόρα, έξι τεμαχιστές βλάστησης και δέκα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ έπεται η άφιξη 25 πυροσβεστικών οχημάτων παντός εδάφους, 17 μεγάλων πυροσβεστικών, έξι φορτηγών μεταφοράς οχημάτων τύπου πλατφόρμας, έξι βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς 12 τόνων νερού, και άλλων 65 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Προβλέπεται, επίσης, μέσω του ταμείου η αγορά ενός αεροσκάφους.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσθήκη στον εξοπλισμό του Τμήματος για την προστασία των δασών μας. Το Τμήμα ενισχύεται τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με σύγχρονο και ικανό εξοπλισμό, ως ένα ακόμη μέτρο για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής του ικανότητας για αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η ενίσχυση αυτή του Τμήματος επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η δέσμευσή μας στη διατήρηση του περιβάλλοντος, στην προστασία των δασών μας και την ασφάλεια των πολιτών μας, σύμφωνα με το πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι τα οχήματα και εξοπλισμός έχουν αγοραστεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και συγκεκριμένα, με την υλοποίηση της Παρέμβασης «Προστασία Δασών από Πυρκαγιές» του Άξονα Πολιτικής 2 «Προς την πράσινη ανάπτυξη», που επιδιώκει να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Κύπρου. Μέσα από την Παρέμβαση, η οποία αποσκοπεί στην προσαρμογή της πυροπροστασίας των δασών στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, μέσω της μείωσης του κινδύνου έκρηξης και επέκτασης δασικής πυρκαγιάς, το Τμήμα Δασών ενισχύεται με μέσα και δράσεις για την αντιμετώπιση και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Η Παρέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2026. Το Τμήμα Δασών, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025, θα ενισχύεται σταδιακά με τον αναγκαίο εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button