Κύπρος

Νέοι από οκτώ χώρες στην Κύπρο

Η προσφυγική κρίση έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ταξιδεύον κάθε χρόνο προς την Ευρώπη αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Η μετανάστευση θεωρείται σχεδόν σε όλους τους πληθυσμούς μέλη της ΕΕ ως η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Με βάση δημοσκόπηση του «Ευρωβαρόμετρο» από τον Ιούλιο του 2015, η μετανάστευση βρίσκεται στην κορυφή των πιο συχνά αναφερόμενων θεμάτων σε επίπεδο ΕΕ. Με βάση τα πιο πάνω, η Ένωση Νέων Αγίων Αναργύρων Λάρνακας αποφάσισε όπως υλοποιήσει στην Κύπρο την ανταλλαγή νέων με τίτλο “Could you be loved and be loved?”. Το πρόγραμμα φιλοξενείται στα Περβόλια Λάρνακας μεταξύ 05-13 Μαΐου 2023 με τη συμμετοχή 56 νέων από Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Σημειώνεται πως «Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι που έγραψε ο Bob Marley το 1979. Με το τραγούδι αυτό, ο Bob Marley μετέτρεψε σε έναν ψαλμό λύτρωσης την προσωπική του αγωνία, καθότι ήταν μάρτυρας του κακού εκπαιδευτικού συστήματος της Τζαμάικας, των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας καθώς κι ενός πλήθους στοιχείων καταπίεσης».

 

 

 

Κύριοι στόχοι αυτής της δράσης είναι η απόκτηση ικανοτήτων των συμμετεχόντων (γνώσεις, δεξιότητες κ.α.), η επαγγελματική ανάπτυξη όσων εργάζονται στον τομέα της νεολαίας, η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στην κατανόηση του πολιτισμού άλλων χωρών, η δημιουργία δικτύων και συνεργιών μεταξύ των συμμετεχόντων και η ανάπτυξη του αισθήματος της ευρωπαϊκής ιδιότητας του πολίτη και της ευρωπαϊκής ταυτότητας. 

 

 

 

Ειδικοί στόχοι του σχεδίου αποτελούν η βελτίωση του επιπέδου των σημαντικότερων ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων, συμπεριλαμβανομένων και των νέων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες, καθώς και η προαγωγή της συμμετοχής τους στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης. 

 

 

 

Το περιεχόμενο και η μεθοδολογία του σχεδίου στηρίζονται στην μη τυπική μάθηση. Οι δραστηριότητες και οι μέθοδοι εργασίας συμβάλουν στη διαδικασία της μη τυπικής μάθησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής και προσωπικής ανάπτυξης των νέων που συμμετάσχουν στο σχέδιο, της ενεργού συμμετοχής τους στα κοινά, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κοινωνικής ένταξης & της αλληλεγγύης.

 

 

 

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιελάβανε επίσης εκπαιδευτική επίσκεψη στην Λευκωσία, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο, την Πράσινη γραμμή, την Λαϊκή γειτονία και την πλατεία Ελευθερίας.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button