Εκδηλώσεις

Νέα δουλειά για Σούζαν Βάργκας

Η γκαλερί Blue Iris στην Πάφο παρουσιάζει νέα δουλειά με υφασματογραφίες της εικαστικού Σούζαν Βάργκας με τίτλο «Time Fabrication».

Ένα σημαντικό μέρος του έργου της ζωγράφου, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είναι υφασματογραφίες. Ο θεωρητικός Τέχνης Χριστόδουλος Καλλίνος αναφέρει μεταξύ άλλων για τη δουλειά της Βάργκας:  «Όλα τα έργα τέχνης, έγραφε ο Theodor Adorno, είναι αινίγματα· και αυτός ο αινιγματικός χαρακτήρας έγκειται στο ότι ενώ λένε κάτι, την ίδια στιγμή το αποκρύπτουν. Θα έλεγα ότι τα έργα της Susan Vargas κρύβουν περισσότερα από ένα αινίγματα.

Σε αυτά εντοπίζονται μυστικοί κώδικες, σύμβολα και αλληγορίες που παραπέμπουν αφ’ ενός σε συγκεκριμένες στιγμές της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας και αφ’ ετέρου στην μεγάλη παράδοση της Ιβηρικής και Λατινοαμερικάνικης τέχνης· από την προϊστορική ζωγραφική των σπηλαίων της Altamira μέχρι και τους μεγάλους σύγχρονους καλλιτέχνες.»

Οι υφασματογραφίες της Βάργκας σε αυτή την έκθεση χωρίζονται σε δύο θεματικές ενότητες. Στη πρώτη ενότητα η καλλιτέχνις, διαπραγματεύεται τον χώρο και το τοπίο με αρκετή αφαίρεση και εξερευνά με τολμηρότητα τις δυνατότητες του υλικού της.

Τα έργα «Μπλε Σύνθεση», «Νύκτα» και «Καλοκαιρινό Τοπίο» είναι χαρακτηριστικά δείγματα. Στη δεύτερη ενότητα φαίνεται ακόμα περισσότερη πειραματισμός. Η Βάργκας παρουσιάζει έργα με αναφορές σε θρησκευτικά και ιστορικά θέματα συνδυάζοντας τα με μια προσωπική μυθολογία.

Τα έργα «Η τελευταία Μέρα της Δημιουργίας», «Το παιχνίδι του Θεού» και «Νυπτήρ» είναι χαρακτηριστικά αυτής της ενότητας. Μερικά, μάλιστα, όπως τα «Αφροδίτη και Κόκκινος Ταύρος», Ετεοκυπριακό Ζώο» και «Η Άφιξη των Αχαιών» φανερώνουν την επίδραση που είχε στη δουλειά της ζωγράφου η τοπική παράδοση. Στη Τέχνη της Σούζαν Βάργκας η παράδοση της Λατινικής Αμερικής συναντά τους Μεσογειακούς πολιτισμούς.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα γίνουν στις 16 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα,  θα προλογίσει ο Δρ. Ευριπίδης Ζαντίδης, Καθηγητής Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close