Πολιτική

Νέαρχος Παλάς: Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι

Επιστολή στον διευθυντή σύνταξης του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ απέστειλε ο πρέσβης επι τιμή Νέαρχος Παλάς με Θέμα: Οι υπερωρίες και η αμοιβή που ζήτησε η κα Δόξα Κωμοδρόμου,

Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

 

 

Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη.

Σκέφτηκα πολύ, πάρα πολύ, για να γράψω.

Διαβάζοντας το σημερινό σας σχόλιο ( Φιλελεύθερος, Η Δόξα, οι υπερωρίες κι αυτοί που λούφαξαν,23.09,2023), αποφάσισα ότι η μετριοφροσύνη μου δεν είναι αρκετή για να μετριάσει την οργή και την αγανάκτηση μου.

Συγκρίνοντας το τι εγώ έχω πράξει- ως δημόσιος υπάλληλος ΚΙ ΟΧΙ ως κρατικός αξιωματούχος- με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις υπερωρίες για τις οποίες ζήτησε αμοιβή η κα Δόξα Κωμοδρόμου, Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θεώρησα ότι δεν μου επιτρεπόταν, πλέον, να σιωπήσω.

Την περίοδο 2012-2014, υπηρέτησα για 3 χρόνια ως Διευθυντής Εθιμοτυπίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρώτο πράγμα που κατάργησα για σκοπούς εξοικονόμησης, ήταν να μην χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες ταξί για τις μεταβάσεις μου στο αεροδρόμιο Λάρνακας κι αλλού. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούσα το προσωπικό μου αυτοκίνητο και το κράτος μού παρείχε τα οδοιπορικά ως travelling officer.

Δεν θα αναφερθώ στο εξάμηνο της Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012! Γι’ αυτό μίλησε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την λήξη της προεδρίας. Ούτε για μια μέρα δεν ζήτησα αμοιβή για υπερωρίες. Στο τέλος, το κράτος με αντάμειψε- μαζί με μερικές δεκάδες άλλους υψηλόβαθμους λειτουργούς-παρέχοντας μας άδεια ανάπαυσης ( νομίζω 15 μέρες) που ΤΕΛΙΚΑ δεν μπόρεσα να αξιοποιήσω.

Εκτός του όγκου της συνηθισμένης εργασίας, η θέση του Διευθυντή Εθιμοτυπίας, απαιτούσε πολλές υπερωρίες όχι μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες αλλά και κατά τα Σαββατο-κυρίακα και τις επίσημες αργίες.

• Εκατοντάδες οι επισκέψεις ξένων επισήμων ( αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων, Υπουργών Εξωτερικών, αξιωματούχων της ΕΕ κ.α.). Με κορυφαία την επίσκεψη Joe Biden, τότε αντιπροέδρου και σήμερα Προέδρου των ΗΠΑ)

• Εκατοντάδες οι φορές που μετέβαινα στο αεροδρόμιο Λάρνακος για να κατευοδώσω ή να υποδεχθώ τον ΠτΔ

• Δεκάδες οι συμμετοχές μου ως μέλους της αντιπροσωπείας των επισήμων επισκέψεων του ΠτΔ σε χώρες του εξωτερικού και τα advance visitsγια την προετοιμασία τους

• Εκατοντάδες οι φορές που οργάνωσα ή και συνέδραμα σε εκδηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο ( συνέδρια αποδήμων, δείπνα, γεύματα, παρασημοφορήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, βραβεία κ.α.)

• Εκατοντάδες οι αφίξεις/αναχωρήσεις ξένων Πρέσβεων. Ασχέτως ημέρας κι ώρας μετέβαινα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ο ίδιος διότι το θεωρούσα σαν ένα σημαντικό μέρος των καθηκόντων μου

• Εκατοντάδες οι δεξιώσεις για την εθνική επέτειο των ξένων Διπλωματικών Αποστολών στις οποίεςσυνόδευα ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ τον ΠτΔ και τον Υπουργό Εξωτερικών.

• Εκατοντάδες οι φορές που παρέστηκα, ως Διευθυντής Εθιμοτυπίας, σε εκδηλώσεις των Πρεσβειών ( δείπνα, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσειςκ.α.)

• Ανέλαβα και διεκπεραίωσα την οργάνωση της κηδείας του μακαριστού Γλαύκου Κληρίδη.( Σημ: Μου εδόθησαν γραπτώς συγχαρητήρια από τον ΠτΔ και τον ΥΠΕΞ. Ακόμη κι ο μ. ο Παντελής Κούρος θεώρησε καλό να με συγχαρεί τηλεφωνικώς. Αυτά ήταν αρκετά

Να μην συνεχίσω.

Το μόνο που ζήτησα, δικαιωματικά, ήταν να μούχορηγούνται τα οδοιπορικά για την χρήση του προσωπικού μου αυτοκινήτου. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ

Παρακαλώ κι εξουσιοδοτώ το Υπουργείο Εξωτερικών, να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έντυπα που υπέβαλα κατά την διάρκεια των 3 αυτών χρόνων για

• την καταβολή οδοιπορικών

• τα έντυπα για άδεια ανάπαυσης και άδεια ασθενείας ( sick leave) και

• του απουσιολογίου. (Παρά το γεγονός ότι ως επικεφαλής τμήματος είχα την ευχέρεια να μην υπογράφω την ώρα άφιξης /αναχώρησης το έπραττα για να δίδω το καλό παράδειγμα στους υφιστάμενους μου)

Η σημερινή ενέργεια μου δεν έχει στόχο να περιαυτολογήσω ούτε να ζητήσω ετεροχρονισμένους επαίνους. Αλλά για να μάθει ο κόσμος ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.

Υπάρχουν και «οι βλάκες» που έχουν συνείδηση και τιμούν τον εαυτό τους και το κράτος για την μέγιστη τιμή που μας έδωσε να το υπηρετήσουμε. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν αξιοπρέπεια και απέραντο σεβασμό προς το κράτος μας

 

Μετά τιμής

 

Νέαρχος Παλάς

Πρέσβυς ε.τ.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button