Επικαιρότητα

Μόνο δυο δεν υπερχείλισαν

Υπερχείλισε χθες  το μεγαλύτερο φράγμα της Επαρχίας Πάφου, το φράγμα του Ασπρόκρεμου χωρητικότητας 52 εκατομμύριων  κυβικών μέτρων νερού. Είναι η 5η φορά από το 1981 που έχει κατασκευασθεί  κατά την οποίαν το φράγμα   υπερχειλίζει .

Έχει υπερχειλίσει ξανά  το 1988, το 1989 , το 2004 και το 2012.

Το φράγμα ήταν σχεδόν άδειο μέχρι τον Δεκέμβριο και σε διάστημα τριών μηνών έχει φτάσει στο 100% της πληρότητας του. Πρόκειται για το 6ο από τα 8 φράγματα της επαρχίας Πάφου  που υπερχειλίζει μετά τα φράγματα του Πωμου, της Αρμίνου, της Αργάκας, της Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς και του Μαυροκόλυμπου.  Δεν έχουν ακόμη υπερχειλίσει τα φράγματα Ευρετου και Καναβιους η πληρότητα των οποίων βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Συγκεκριμένα στο φράγμα Ευρετου, το τρίτο μεγαλύτερο της Κύπρου και το δεύτερο μεγαλύτερο της Πάφου βρίσκονται αποθηκευμένα 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τα 24 εκατομμύρια που είναι η πληρότητα του. Βρίσκεται δηλαδή στο 88% της χωρητικότητας του. Στο φράγμα Καναβιους συνολικής χωρητικότητας 17 εκατομμύριων κυβικών μέτρων νερού βρίσκονται αποθηκευμένα 12 εκατομμύρια 619 χιλιάδες που αντιπροσωπεύουν το 73,5 % της χωρητικότητα του.

Η υπερχείλιση του φράγματος του ασπροκρεμμου προκάλεσε ευφορία στον κόσμο αφού είναι νωπές οι μνήμες από τα δύσκολα καλοκαίρια που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια. Με δεδομένο ότι στην επαρχία Πάφου δεν λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης η κατάσταση θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη το φετινό καλοκαίρι σε περίπτωση που συνεχιζόταν η ανομβρία των προηγούμενων χρόνων.

Το νερό του φράγματος του Ασπρόκρεμμου χρησιμοποιείται για την ύδρευση των κατοίκων της χαμηλής περιοχής Πάφου και κυρίως του αστικού κέντρου  και των γύρω κοινοτήτων αλλά και για την άρδευση καλλιεργειών μέσω του αρδευτικού έργου Πάφου που ξεκινά από τα Μαντριά και καταλήγει στην Πεγεια.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button