Υγεία

Μόνο έτσι θα σώσουμε την κατάσταση στην Πάφο

Επανέρχομαι στην πρόταση μου για το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Πάφου για να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα.

Πρώτον: Δεν εισηγούμαι την πλήρη αναστολή του Νοσοκομείου. Αυτό είναι αδύνατο λόγω της ανάγκης της λειτουργείας της μονάδας αιμοδιάλυσης και του Τμήματος Πρώτων βοηθειών και πιθανώς του τμήματος που ασχολείται με τους ασθενείς της Μεσογειακής αναιμίας που χρειάζονται μεταγγίσεις.

Τα τμήματα αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν με διάφορες νέες διευθετήσεις και λαμβάνοντας περισσότερα μέτρα ασφαλείας πρόσβασης , θεραπείας και αποχώρησης από το Νοσοκομείο.

Δεύτερον: Εισηγούμαι το πλήρες κλείσιμο όλων των άλλων τμημάτων. Τα επείγοντα περιστατικά των άλλων τμημάτων τα οποία χρειάζονται οιανδήποτέ ιατρική φροντίδα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Πάφου. Αυτό έχει γίνει ξανά στο παρελθόν με επιτυχία.

Τρίτον και κυριότερο μέτρο είναι να γίνει το Νοσοκομείο ένα Νοσηλευτήριο για πλήρη και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος του Κορωνοϊού . Να μπορεί να πραγματοποιήσει τεστ Κοροωνοϊού (PCR και Quick test) . Επίσης να έχει θάλαμο ύποπτων περιστατικών βραχείας διαρκείας, θάλαμο νοσηλείας συμπτωματικών ασθενών, θάλαμο αυξημένης φροντίδας και θάλαμο εντατικής θεραπείας για ασθενείς με Κορωνοϊό.

Έχω την εντύπωση ότι εάν δεν γίνει αυτό που εισηγούμαι τώρα θα αναγκαστούμε να το κάνουμε κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες σε 2-3 εβδομάδες. Φανταστήκατε τι θα γίνει εάν σύμφωνα και με τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, όταν γίνουν στην Πάφο τις επόμενες ημέρες περίπου 2000 τεστ (1000 Δήμος Πάφου, 100 Γεροσκήπου, 200-300 Νοσοκομείο, 200-300 Ιδιωτικά) και ανακαλύψουμε 100 περίπου ή και περισσότερα κρούσματα εκ των οποίων τα 30 θα χρειάζονται νοσηλεία.

Τι θα τους κάνουμε; Θα τους στείλουμε όλους στην Αμμόχωστο;

Να περιμένουμε μετά από ένα μήνα που θα είναι έτοιμη η καινούργια πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας;!!!

Το πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από το Νοσοκομείο της Πάφου και συνεχίζεται. Το Νοσοκομείο όποτε προσπαθήσει να επαναλειτουργήσει σαν Γενικό Νοσοκομείο επανατροφοδοτεί την κοινότητα με κρούσματα. Αυτήν την στιγμή το Νοσοκομείο Πάφου είναι άδειο και έχει τεράστιους κενούς

θαλάμους οι οποίοι μπορούν πολύ γρήγορα να χρησιμοποιηθούν για ασθενείς με Κορωνοϊό . Επίσης έχει μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο με ένα μηχάνημα μερικών χιλιάδων ευρώ και δύο τεχνικούς μπορεί να κάνει τα τεστ Κορονωϊού (όπως γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας).

Αντ΄αυτού τι γίνεται; Όσον αφορά την διάγνωση παίρνονται δείγματα στην Πάφο από το Νοσοκομείο Πάφου και από Ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία μεταφέρονται στην Λευκωσία τόσο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όσο και σε Ιδιωτικά εργαστήρια της Λευκωσίας όπου δίνονται αποτελέσματα μετά από 3-5 ημέρες. Σημειωτέων ότι έχει παρατηρηθεί κακή λήψη δείγματος, καταστροφή δείγματος κατά την μεταφορά και το χειρότερο απώλεια δειγμάτων κατά την μεταφορά τους από την Πάφο στην Λευκωσία.

Ύποπτα περιστατικά που προσέρχονται να δώσουν δείγματα στο Νοσοκομείο της Πάφου θα απομονώνονται σε ειδικό θάλαμο μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα τους. Αυτό δεν θα συμβαίνει εάν ένα ύποπτο περιστατικό δίνει δείγμα σε Ιδιωτικό εργαστήριο. Εάν τώρα ένα δείγμα είναι θετικό τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Έχει σύμπτωμα ή δεν έχει ; Μην νομίζεται ότι είναι πολύ απλό να το πει κάποιος με βεβαιότητα. Εάν έχει συμπτώματα, είναι αρκετά σοβαρά να νοσηλευθεί νοουμένου ότι θα μεταφερθεί 200 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του στην Αμμόχωστο; Εάν κάποιος δεν θέλει να πάει τι θα γίνει, θα τον πάρουν με το ζόρι;

Εάν από τα θετικά ύποπτα περιστατικά μερικές δεκάδες χρειάζονται νοσηλεία τι θα γίνει;

Μπορεί το Νοσοκομείο αναφοράς στην Αμμόχωστο να ανταπεξέλθει;

Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα με την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η απάντηση είναι μία. Να γίνει το Νοσοκομείο της Πάφου , Πλήρες Νοσοκομείο αναφοράς για διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με Κορωνοϊό για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος του Κορωνοϊού τόσο στην Πάφο αλλά και στην Κύπρο γενικότερα.

Δρ. Αντώνης  Οικονομίδης

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button