Επικαιρότητα

Μιλούν για σαλαμοποίηση Ακαμα

Για “σαλαμοποίηση του Ακάμα” μιλά η οργάνωση “Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα”, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι “το 2017 κηρύχθηκε ατυχώς, μόνο το κρατικό δάσος, που αποτελεί το 75% της περιοχής Natura2000, ως Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ), στη βάση της ανεπαρκούς εθνικής νομοθεσίας, με την προσθήκη ότι δεν φαίνεται “κάποια άλλη κίνηση διόρθωσης αυτής της απαράδεκτης τακτικής της σαλαμοποίησης”. 

Επισημαίνεται ότι “ακόμη και για τη δασική κρατική γη (ΕΔΠ), αποφάσισαν οι κυβερνώντες να εισπράττεται αντίτιμο εισόδου, να δημιουργηθεί δίκτυο δρόμων το οποίο θα χρησιμοποιείται από ιδιωτικά οχήματα που θα σταθμεύουν εντός της κρατικής δασικής γης”.  

“Τι πιο απλό να αγοράζονταν μικρά ηλεκτρικά λεωφορειάκια στα οποία να επιβιβαζόταν ο κόσμος από εισόδους στα ίδια τα χωριά, τα Λουτρά της Αφροδίτης και την περιοχή της Πέγειας;”, διερωτάται η οργάνωση, προσθέτοντας ότι “αυτή η πρακτική δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα με χώρους στάθμευσης και φόρτο διακίνησης πολλών οχημάτων ενώ και η διακίνηση θα ρυθμιζόταν ανάλογα με την περίοδο που απαιτεί κάποιους περιορισμούς”.  

“Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τη διακίνηση σκαφών, όπου η διαχειριστική επιτροπή του Εθνικού Πάρκου θα μπορούσε να μίσθωνε υπηρεσίες από τα πλοιάρια που βρίσκονται ήδη στην περιοχή και έτσι θα ρύθμιζε τη συχνότητα και την περίοδο διακίνησης”, αναφέρει η ανακοίνωση. 

Τονίζεται ότι “είναι επιεικώς απαράδεκτο να επιτρέπεται το κυνήγι στην περιοχή προστασίας της φύσης του Ακάμα – όταν συχνά δηλώνεται ότι η πτηνοπανίδα της περιοχής υποφέρει – και δίνεται η αίσθηση στους ντόπιους και ξένους περιηγητές στη Χερσόνησο ότι πεζοπορούν σε ένα πεδίο μάχης”. 

 Η οργάνωση αναφέρει ότι “θα πρέπει η περιοχή προστασίας των φαραγγιών να ενοποιηθεί και να περιλάβει και τα υψίπεδά τους, διαφορετικά στο τέλος θα βλέπουμε φωτογραφίες του υπέροχου συμπλέγματος των φαραγγιών μόνο σε μουσεία και θα θρηνούμε για το τι υπήρχε και τι χάσαμε”. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button