Υγεία

Μικρός ο κίνδυνος για δάγκειο πυρετό στην Κύπρο

Μικρός o κίνδυνος εκτεταμένης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην Κύπρο, λόγω του κουνουπιού Τίγρης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στη διαδικτυακή πύλη VEClim.

Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) αναφέρει ότι ερευνητές του ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, που προκαλούνται από το κουνούπι τίγρης, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα VEClim (https://veclim.com), το κουνούπι τίγρης μπορεί να είναι ενεργό όλο το χρόνο στην Κύπρο, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης τοπικών ασθενειών είναι χαμηλός κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Αν και είναι απίθανο ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα, εντούτοις θα επηρεάσει λιγότερα από 10 άτομα», αναφέρει το ΙΚυ.

Όπως εξηγεί το ΙΚυ το ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ένα από τα πιο επεμβατικά είδη στον κόσμο και επεκτείνει συνεχώς την εξάπλωσή του στην Ευρώπη, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Σημειώνει πως το κουνούπι τίγρης αποτελεί δραστικό φορέα του ιού του δάγκειου πυρετού, μεταξύ πολλών άλλων, και  ευθύνεται για τις επιδημίες σε χώρες όπως η Κροατία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία από το 2010.

Εξάλλου, προσθέτει ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου είναι ανάμεσα στους πρώτους που προέβλεψαν την καταλληλόλητα του κυπριακού κλίματος για την άφιξη και εγκατάσταση πληθυσμών κουνουπιών τίγρης και ήταν επίσης ανάμεσα στους πρώτους που κατέγραψαν την άφιξή του στη Λεμεσό το 2022.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο η άφιξη του κουνουπιού τίγρης αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη, για την παρακολούθηση της ενδεχόμενης εμφάνισης τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών που μεταδίδονται από αυτό.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας ηγείται μιας δυναμικής εκστρατείας ελέγχου των φορέων σε όλες τις πληγείσες περιοχές του νησιού και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μερικά σποραδικά κρούσματα Δάγκειου πυρετού, που οφείλονται σε ταξιδιώτες που κόλλησαν το παθογόνο βρισκόμενοι σε άλλη χώρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος VEClim, δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια σειρά εκτιμήσεων στη διαδικτυακή πύλη https://veclim.com, όπου αναλύεται ο δυνητικός κίνδυνος και οι επιπτώσεις έξαρσης μιας ασθένειας, εάν επιτραπεί στο κουνούπι τίγρης να επεκταθεί και να έχει μόνιμη παρουσία στη Λεμεσό.

Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων (ECMWF), ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημίας στο νησί βρίσκεται στο χαμηλότερο ετήσιο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Στην απίθανη περίπτωση τοπικής μετάδοσης, ο αναμενόμενος αριθμός μολύνσεων είναι λιγότερος από 10 κατά την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός κίνδυνος (και ο αντίκτυπος) αναμένεται να είναι ακόμη μικρότερος, αφού οι πληθυσμοί των κουνουπιών τίγρης δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί στο νησί.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button