Επικαιρότητα

Μητροπολίτης Γεώργιος: Συνεχιστής του έργου του Χρυσοστόμου Β

Τη  δέσμευση ότι θα συνεχίσει το σημαντικό και κοινωνικό έργο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, έδωσε για ακόμη μια φορά ο Μητροπολίτης Πάφου και υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο Γεώργιος. Μιλώντας σε εκδήλωση  που οργάνωσε η πρωτοβουλία γυναικών για τη στήριξη της υποψηφιοτήτας του το βράδυ της Πέμπτης αναφέρθηκε τόσο στο θρησκευτικό όσο και στο κοινωνικό έργο του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη στήριξη της νεολαίας και ιδιαίτερα των φοιτητών με την ανέγερση των φοιτητικών εστιών, τονίζοντας ότι το θεάρεστο αυτό έργο θα συνεχιστεί, ενώ αναφέρθηκε και στο όραμα του για την νεολαία. Η ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας στη Λεμεσό, με πέραν των 300 δωματίων – διαμερισμάτων, πλήρως εξοπλισμένων για τους άπορους φοιτητές ήταν το επόμενο μεγάλο έργο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου, είπε χαρακτηριστικά. “Πολλά τα εκατομμύρια που διατέθηκαν, αλλά το έργο θα διαλαλεί την παντοτινή μέριμνα της Εκκλησίας για το ποίμνιό της”, σημείωσε. 

Πρώτο και μέγιστο έργο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου ήταν η αποκατάσταση της Ιεράς Συνόδου, ως Συνόδου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας. Από τον 12ο αιώνα, που οι Λατίνοι κατέλυσαν τη 14μελή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, “ουδείς άλλος Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε αποκατάστασή της”, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου. 

“Αρχιεπισκοπή, 9 Μητροπόλεις και 3 Επισκοπές, θεσμοθετημένες από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, με συγκεκριμένα όρια, αποκατέστησαν το κύρος της Εκκλησία μας μέσα στην Πανορθόδοξη Οικογένεια και της έδωσαν τη δυνατότητα επίλυσης όλων των αναφυόμενων σ’ αυτήν προβλημάτων, χωρίς την ανάγκη εκζήτησης βοήθειας από αλλού”, συμπλήρωσε.  

Πρόσθεσε πως η Θεολογική Σχολή είναι ένα άλλο μεγάλο έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας αυτοκέφαλης Εκκλησίας είναι, είπε, και η ύπαρξη σ’ αυτήν Σχολής ανώτατου επιπέδου στην οποία να μορφώνονται οι κληρικοί της αλλά και η οποία να γίνεται πόλος θεολογικών συζητήσεων. Η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ για ίδρυση Θεολογικής Σχολής δεν ευοδώθηκε λόγω του Πραξικοπήματος και της Εισβολής και την έφερε εις πέρας ο Χρυσόστομος ο Β΄, συμπλήρωσε. 

Άλλο εξίσου σημαντικό έργο της Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ είναι η ίδρυση του Φορέα μισθοδοσίας ενοριακού κλήρου, είπε ο Πάφου Γεώργιος. Αρκετά είναι τα εκατομμύρια ευρώ που η Αρχιεπισκοπή καταβάλλει κάθε χρόνο ώστε οι ιερείς και των κοινοτήτων, σε όλες τις Μητροπόλεις, που δεν έχουν τη δυνατότητα, να πληρώνονται από αυτές, να έχουν τον ίδιο μισθό παγκύπρια, ανάλογα με τη μισθολογική κλίμακα στην οποία κατατάσσονται, ανέφερε.  

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button