Κύπρος

Με επίκεντρο τον άνθρωπο

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου παρουσίασε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα πεπραγμένα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και τις δρομολογούμενες δράσεις και πολιτικές για το 2024.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές και δράσεις που επιτεύχθηκαν με επίκεντρο τον άνθρωπο, στο πλαίσιο της συνδυαστικής πολιτικής παροχών και υπηρεσιών που εφαρμόζει το Υφυπουργείο με έμφαση στην ευημερία των οικογενειών και των παιδιών, την αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στο κοινωνικό σύνολο, τη συμπερίληψη, την ενεργό και υγιή γήρανση και τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και όσων χρειάζονται την αρωγή του Κράτους.

Συγκεκριμένα, η κα Ευαγγέλου αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του  Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εξέταση αιτήσεων, τη μείωση του μέσου χρόνου εξέτασης αιτήσεων του ΕΕΕ σε 90 μέρες και τον στόχο που τέθηκε για το 2024 για περαιτέρω μείωση του χρόνου εξέτασης σε 60 ημέρες, την ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου και την ενεργοποίηση και ενσωμάτωση δικαιούχων με στόχο τον απεγκλωβισμό τους από τα επιδόματα και την ενεργοποίησή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών και εξυπηρέτησης, επισημαίνοντας τη λειτουργία της ηλεκτρονικής αίτησης για το ΕΕΕ, τη λειτουργία της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πολιτών μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1450 και την προώθηση εντός του 2024 διαδραστικής εφαρμογής (application), η οποία θα απευθύνεται προς τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων με δυνατότητα live chat, καθώς και εφαρμογής, μετά τη χαρτογράφηση δομών, στην οποία προχώρησε το Υφυπουργείο, η οποία θα απευθύνεται στους πολίτες και θα ενημερώνει για όλες τις δομές φροντίδας στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, το Υφυπουργείο δρομολογεί εντός του 2024 την έκδοση Οδηγού Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Πολίτη.

Η Υφυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικής σημασίας κοινωνική υπηρεσία» τον Κοινωνικό Λειτουργό της Γειτονιάς, ο οποίος μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του τον Απρίλιο του 2023, επεκτείνεται εντός των ημερών σε παγκύπρια βάση.

«Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετέχει ενεργά στην ενδυνάμωση των πολιτικών συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, στηρίζοντας ταυτόχρονα την οικογένεια, αλλά και τα παιδιά» ανέφερε η κα Ευαγγέλου, σημειώνοντας τη δημιουργία 30 νέων ή επέκταση υφιστάμενων βρεφονηπιακών σταθμών στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα λειτουργούν και κατά τις απογευματινές ώρες. Ήδη, όπως είπε, έχουν υπογραφεί οι πρώτες δύο δημόσιες χρηματοδοτήσεις με τους Δήμους Γεροσκήπου και Δερύνειας.

Επισήμανε τη σημασία της επέκτασης των δικαιούχων του συγχρηματοδοτούμενου Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων χρονών τον Ιούνιο του 2023 και αναφέρθηκε στην επεξεργασία νέου Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων ετών και πέντε μηνών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση για αύξηση κατά 5% του Επιδόματος Τέκνου, από την οποία θα επωφεληθούν περίπου 60 χιλιάδες οικογένειες, καθώς και στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της Οργάνωσης Πολυτέκνων για την ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου με την καταβολή του 50% του επιδόματος.

Ικανοποιώντας ένα από τα κύρια αιτήματα των μονογονεϊκών οικογενειών, η Υφυπουργός υπογράμμισε την απόφαση για την τροποποίηση της Νομοθεσίας, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η συμβίωση για σκοπούς παροχής Επιδόματος Μονογονιού.

Η κα Ευαγγέλου απαρίθμησε σειρά μέτρων που αποφασίστηκαν για την οικονομική ενίσχυση οικογενειών, περιλαμβανομένων μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων, χαμηλοσυνταξιούχων, ατόμων με αναπηρίες, δικαιούχων του ΕΕΕ, γονέων, συζύγων και χήρων αγνοουμένων και πεσόντων του 1974, ενώ αναφέρθηκε στην προωθούμενη εντός των ημερών αναθεώρηση και βελτίωση του Σχεδίου Επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού νομοθεσιών με επίκεντρο το παιδί, η Υφυπουργός υπογράμμισε πως βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και δημόσιας διαβούλευσης τρεις νομοθεσίες με τη διαδικασία ολοκλήρωσής τους μέχρι το φθινόπωρο, οι οποίες διέπουν την αναδοχή, την υιοθεσία και τη λειτουργία βρεφικών και παιδικών σταθμών.

Αναφερόμενη στην εν εξελίξει διαβούλευση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), η κα Ευαγγέλου εξέφρασε αισιοδοξία «για τη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης Νομοθεσίας η οποία θα διέπει όλα τα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες». Σημείωσε παράλληλα ότι τόσο η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία όσο και η πρώτη Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη δημιουργία δύο νέων κατοικίων οικογενειακού τύπου για ενήλικα άτομα με αναπηρίες και τεσσάρων νέων ατομικών προγραμμάτων για άτομα με αυτισμό, νοητική αναπηρία και άλλες σοβαρές αναπηρίες, καθώς και την έγκριση ανέγερσης πέντε πρόσθετων κατοικιών για ενήλικα ατόμα με αναπηρίες.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button