Επικαιρότητα

Μετέωροι οι γεωργοί των Τσιφλικιών στην Πάφο

Τα προβλήματα και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Πάφο σε σχέση με την ανανέωση συμβολαίων ενοικιαστών κυβερνητικών τσιφλιικών συζήτησε η κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργία.

Το θέμα συζητήθηκε αυτεπάγγελτα κατόπιν πρότασης των  βουλευτών Αντρέα  Καυκαλιά, Νίκου  Κέττηρου, Ανδρέα  Πασιουρτίδη, Αντρέα Φακοντή, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, Χρίστου Ορφανίδη, Ηλία Μυριάνθους και Μιχάλη Γιωργάλλα. Σε δηλώσεις, ο πρόεδρος της επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως το πρόβλημα ταλαιπωρεί τους αγρότες της περιοχής εδώ και μια δεκαετία, κάνοντας λόγο για υποσχέσεις και αναβολές.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι το κράτος αρνείται να υπογράψει νέα συμβόλαια με τους γεωργούς από το 2010 και μετά και ο λόγος είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει για άλλες χρήσης κάποιες από αυτές τις περιοχές που σήμερα αναπτύσσουν γεωργική δραστηριότητα οι αγρότες.

«Έκτοτε παραμένει το ζήτημα και ακόμη αναζητείται λύση», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί η υπόσχεση ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου για δύο συγκεκριμένες περιοχές, στην Αχέλια και στα Κούκλια, θα κατατεθεί πρόταση στην διυπουργική επιτροπή από το Κτηματολόγιο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί ανάλογη εισήγηση και για τις υπόλοιπες περιοχές που επηρεάζονται για λήψη πολιτικών αποφάσεων. Το θέμα θα επανέλθει στην επιτροπή στην παρουσία των δύο Υπουργών, Εσωτερικών και Γεωργίας, για να ενημερωθούμε και για τις τελικές τους αποφάσεις.

«Οι άνθρωποι έχοντας κατά νουν ότι είναι σε μια φάση αβεβαιότητας δεν μπορούν να οργανώσουν τη δουλειά τους και υπάρχουν προβλήματα στη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα διότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια συμβολαίων», κατέληξε.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button