Υγεία

Μελέτη του Κυπριακού DNA

Κληρονομικές ασθένειες φέρνει στο φως η αποκωδικοποίηση του κυπριακού DNA, ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας.
 
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αραδίππου αναφέρεται ότι σε διάλεξή του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αραδίππου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας biobank.cy, με επίκεντρο τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, Δρ Δέλτας, ανέφερε ότι «δυστυχώς έχουμε περιοχές με συχνότητες νεφροπαθειών σημαντικά μεγαλύτερες συγκριτικά με άλλους πληθυσμούς, όπου η νόσος προέρχεται από κάποιον μακρινό κοινό πρόγονο-γενάρχη. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα, τόσο στην περιοχή της Πάφου όσο και σε άλλες όπως χωριά της Μεσαορίας».

 
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης του ο καθηγητής «παρουσίασε στοιχεία για την έρευνα που διεξάγει η ομάδα του, κυρίως σε θέματα κληρονομικών ασθενειών που εντοπίστηκαν ανάμεσα στον Κυπριακό πληθυσμό τα τελευταία 30 χρόνια. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ένα πρωτοποριακό έργο για την Κύπρο, που αφορά στη δημιουργία της πρώτης μεγάλης Βιοτράπεζας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button