Υγεία

Μεγάλος αριθμός ψυχικά ασθενών

Στις 24 χιλιάδες ανέρχονται στην Κύπρο οι ψυχικά ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια ή μανιοκατάθλιψη, ενώ υπολογίζεται πως μια στις επτά γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες θα νοσήσουν στη ζωή τους από κατάθλιψη. Αυτά τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής κατά τη σημερινή συνεδρία της και τη συνάντηση με τους ειδικούς του ζητήματος.
 
Παράλληλα, η Επιτροπή συζήτησε για πρώτη φορά το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής.

Σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε πως ως Επιτροπή Υγείας είχαν σήμερα συνάντηση με την Επιτροπή Εποπτείας των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, κατά την οποία έχουν σημειωθεί διάφορα θέματα για τα δικαιώματα τους, για την ανάγκη ενός συντονιστικού οργάνου για να συντονίζει αυτά τα θέματα και να εποπτεύει καλύτερα αυτά τα δικαιώματα αλλά και τα πάγια αιτήματα τους όσον αφορά το Νοσοκομείο Αθαλάσσας.
 
Η κ. Ορφανίδου ανέφερε πως προωθείται και έχουν ήδη εξαγγελθεί διαγωνισμοί για το νέο νοσοκομείο της Αθαλάσσας το οποίο θα ολοκληρωθεί σε χρονική περίοδο δύο με δυόμιση ετών, όπως επίσης και η αναβάθμιση κάποιων θαλάμων στο υφιστάμενο νοσοκομείο της Αθαλάσσας. Επίσης, πρόσθεσε, η Επιτροπή ανέφερε ότι ασκεί πιέσεις για επίσπευση της νομοθεσίας για την ποιοτική φροντίδα για τους ψυχικά ασθενείς. Έχουμε ενημερωθεί, είπε, από τον ίδιο τον Υπουργό ότι προχωρεί η αγορά υπηρεσιών για ένα νομικό σύμβουλο ακριβώς για να επισπεύσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης αυτού του νομοσχεδίου ώστε να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και ύστερα να υποβληθεί στη Βουλή.
 
Η κ. Ορφανίδου είπε πως αυτό το νομοσχέδιο θα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό έναν αριθμό από προβλήματα των ψυχικά ασθενών και «ως Επιτροπή Υγείας έχουμε και την πρόθεση και τη βούληση να στηρίξουμε και να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που διευκολύνει και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται αλλά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να πιέσουμε τις διαδικασίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button