Οικονομία

Μεγάλες παρανομίες στο σφαγείο

Η παράνομη απασχόληση, οι συνθήκες εργασίας και διαμονής, οι συνθήκες υγιεινής στο χώρο εργασίας, καθώς και ο έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής κατά την εξέταση του ζητήματος των εργαζομένων στο σφαγείο CYPRALTD, στην Κάτω Μόνη, μετά τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού κρουσμάτων του ιού COVID-19.

Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί σε έλεγχο του σφαγείου από το 2017, μέρος του σφαγείου και τα υποστατικά που διέμεναν δεν είχαν τις σχετικές άδειες από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και έπρεπε να είχαν κατεδαφιστεί, οι 61 από τους εργαζόμενους δεν είναι δηλωμένοι και για αυτούς τους εργαζομένους έχει εκδοθεί διοικητικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του σφαγείου που αντιστοιχεί με 3,5 χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα.
 
Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη συζήτηση του θέματος, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Υγείας, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, του Γραφείου του Έπαρχου Λευκωσίας, της Κοινότητας της Κάτω Μονής και της Αστυνομίας. Ωστόσο, στη Βουλή δεν παρευρέθηκε κανένας από πλευράς του σφαγείου CYPRA, καθώς όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή, τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και τα μέλη της Διεύθυνσης βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων στο σφαγείο.
 
Κατά τη σημερινή συζήτηση, οι Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής έθεσαν σωρεία ερωτημάτων που αφορούσαν τα καίρια ζητήματα των συνθηκών εργασίας και διαμονής καθώς και των ελέγχων από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.
 
Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Ανδρέας Αποστόλου είπε πως το Τμήμα πραγματοποιεί γύρω στις 6,5 χιλιάδες επιθεωρήσεις το χρόνο με το 80% αυτών να γίνονται μετά από καταγγελίες στη τηλεφωνική γραμμή του Τμήματος. Όπως είπε, από το 2017 δεν έγινε καμία επιθεώρηση στον συγκεκριμένο εργοδότη καθώς δεν υπήρξε καμία καταγγελία.
 
Ανέφερε, πως όταν προέκυψε το ζήτημα μετά τον εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στο προσωπικό, το Τμήμα προχώρησε σε επιθεώρηση διαπιστώνοντας πρώτα και κύρια πως από τα 107 άτομα που εργοδοτούνταν, τα 61 δεν είχαν δηλωθεί. Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, ζητήθηκε από τον εργοδότη να δώσει στοιχεία για αυτά τα άτομα και του δόθηκε προθεσμία 5 ημερών η οποία και έληξε χθες. Συνεπώς, έχει εκδοθεί πρόστιμο που ανέρχεται στις 213,5 χιλιάδες ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στις 3,5 χιλιάδες ευρώ για κάθε έναν από τους αδήλωτους εργαζομένους.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button