Οικονομία

Μείωση στεγαστικών δανείων έναντι ΑΕΠ

Η Κύπρος είναι μεταξύ της ομάδας των ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες το ποσοστό των στεγαστικών δανείων έναντι του ΑΕΠ υποχώρησε στο τελευταίο δωδεκάμηνο, που έληξε στο τέλος Ιουνίου του 2019, κάτω από το επίπεδο που βρίσκονταν το 2008, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.
Αυτή η ομάδα, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, περιλαμβάνει χώρες όπου η αγορά κατοικιών επηρεάστηκε περισσότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ειδικότερα, σε σημερινό ενημερωτικό του δελτίο, ο DBRS αναφέρει ότι τα στεγαστικά δάνεια στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, μειώθηκαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες στο 23% από 61% του ΑΕΠ, εν μέρει λόγω αναθεωρήσεων προς τα πάνω του ΑΕΠ.

Στην Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο το ποσοστό των στεγαστικών δανείων έναντι του ΑΕΠ παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2008, υπογραμμίζει.

Επιπλέον, ο DBRS αναφέρει πως μια άλλη αξιοσημείωτη χώρα που βιώνει μείωση του ποσοστού των στεγαστικών δανείων έναντι του ΑΕΠ είναι η Δανία, που διατηρεί παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό από οποιανδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και το οποίο ανέρχεται στο 99% του ΑΕΠ.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι το ποσοστό αυτό της Δανίας είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που είχε η χώρα το 2008 και το οποίο ανερχόταν στο 105%.

Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, τα χαμηλότερα επίπεδα στεγαστικών δανείων έναντι του ΑΕΠ είναι στην Ιταλία με 22%, ποσοστό, ωστόσο, είναι υψηλότερο από τα επίπεδα του 2008 όταν ήταν 16%.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close