Πολιτική

Μήνυμα για την 25η Μαρτίου 1821

Τιμούμε σήμερα με σεμνότητα και περηφάνεια την επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Η Επανάσταση δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός, αλλά μια κομβική στιγμή, μια ζώσα απόδειξη και ταυτόχρονα, ένα διαχρονικό παράδειγμα για όλους τους λαούς της οικουμένης. Όταν οι λαοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, πορείες που εμφανίζονται ως μονόδρομοι, καταστάσεις και καθεστώτα που φαίνονται σαν αμετακίνητα και αιώνια, τότε κανένας, όσο ισχυρός κι αν μοιάζει, δεν μπορεί να τους κρατήσει υποτελείς.

Σε μία εποχή έξαρσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του νεοφασισμού και του εθνικισμού, οφείλουμε να θυμόμαστε τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι αγωνιστές του 1821. Οφείλουμε να θυμόμαστε, ότι η Επανάσταση, είχε ως πρόταγμα την ελευθερία, την ισονομία, την ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία.

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου μας υπενθυμίζει την ανάγκη για εθνική ενότητα και αυτοσυνειδησία. Αυτός ο στόχος προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια, ακέραιη ιστορική μνήμη και υψηλό πατριωτικό φρόνημα.
Η σημερινή ημέρα μας γεμίζει με πίστη για να ανταποκριθούμε στα προτάγματα της εποχής μας και τα διδάγματα της Επανάστασης μπορούν να αποτελέσουν φάρο καθοδήγησης για τον κυπριακό ελληνισμό.

Σε μία περίοδο όπου καθημερινά παρατηρούμε το μέγεθος της τουρκικής αδιαλλαξίας, ας πάρουμε τα διδάγματα και ας αντλήσουμε δύναμη από την Επανάσταση. Η ιστορική μνήμη και οι θυσίες των αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας δίνουν θάρρος για να παλέψουμε για τα δίκαια ολόκληρου του κυπριακού λαού ενάντια στην εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, αλλά και για την επανοικοδόμηση των θεσμών και την αναγέννηση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Σήμερα, οι όλες προσπάθειες της κυβέρνησης μας θα πρέπει να αποτελούν σύμβολο ελπίδας για όλους μας, για όλους όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.
Σήμερα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή, η κατοχή και ο εποικισμός.

Σήμερα, αλλά και σε κάθε ιστορική περίοδο, ας μην ξεχνάμε ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι αυτή που κινεί τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης προς τα μπρος, είναι ο δίκαιος αγώνας των καταπιεσμένων ενάντια στις κοινωνικές τάξεις που εκφράζουν το παλιό και ξεπερασμένο.

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη. Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται. Μας θυμίζει, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας. Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Η επέτειος εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης και άντλησης διδαγμάτων για το σήμερα, πρέπει να αποτελεί τον οδηγό για τον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των αξιών της.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Χρόνια πολλά στον απανταχού Ελληνισμό!

*Ο Νίκος Σολωμού είναι
Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΕΔΕΚ και
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button