Υγεία

Μήνας ευαισθητοποίησης για καρκίνο

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο, όπου η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου», και η 15η Φεβρουαρίου, ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η μείωση του χάσματος, όσον αφορά τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας τόσο της πρόληψης, όσο και της έγκαιρης διάγνωσης.

Αυτό αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Αντικαρκινικός  Σύνδεσμος Κύπρου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), Europa Donna Κύπρου, Europa Uomo Κύπρου, Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου

Όπως αναφέρεται, το 2024, σηματοδοτεί το τρίτο έτος της παγκόσμιας τριετούς εκστρατείας της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, (The Union for International Cancer Control – UICC) με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου». Φέτος, η εκστρατεία εστιάζει στην ενθάρρυνση και προτροπή των θεσμών να υιοθετήσουν μηχανισμούς και πρακτικές για την ισότητα στην υγεία, βελτιώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρονται για τον καρκίνο και μειώνοντας την οικονομική ανισότητα  των υπηρεσιών, κλείνοντας έτσι το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου.

Ο καρκίνος στους ενήλικες αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφού 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες θα διαγνωσθούν με  καρκίνο, ενώ 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 11 γυναίκες θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας αυτής.

Επίσης, κάθε χρόνο, περισσότερα από 400.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται από την περιοχή, με 80% επιβίωση στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά έως και 20% μόνο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο Αντικαρκινικός  Σύνδεσμος Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), η Europa Donna Κύπρου, το Europa Uomo Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, o Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ενώνουν και φέτος τις φωνές τους και συμμετέχουν ενεργά στην παγκόσμια εκστρατεία: «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου», καθώς και στην εκστρατεία: «Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθάνει από καρκίνο: θεραπεία για περισσότερα, φροντίδα για όλα».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button