Πολιτική

Μέλος του συμβουλίου ασφαλείας η Ελλάδα

Για την συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και για την πρόοδο των επαφών της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, της Μαρίας Άνχελας Ολγκίν θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς ο Υπουργός μεταβαίνει την προσεχή βδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η Ελλάδα διεκδικεί την τρίτη συμμετοχή της (μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006), με την ιδιότητα του κράτους μη-μόνιμου μέλους, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026 στη ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη 6η Ιουνίου στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στη διαδικασία εκλογής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Δανία, το Πακιστάν, τη Σομαλία και τον Παναμά. Πρόκειται για χώρες που είναι επίσης υποψήφιες για θέσεις κρατών-μη μονίμων μελών και θα εκλεγούν, καθώς οι υποψήφιες χώρες είναι ισάριθμες με τις θέσεις.
Την παραμονή της εκλογής, την Τετάρτη 5η Ιουνίου, είναι προγραμματισμένη δεξίωση, όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων χωρών θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν χαιρετισμό.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για την συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και για την πρόοδο των επαφών της απεσταλμένης του ΓΓ για το Κυπριακό, της Μαρίας Άνχελας Ολγκίν, με τις δύο πλευρές στην Κύπρο.
Η ελληνική διπλωματία θα διεκδικήσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψήφων στη διαδικασία εκλογής.

Η Ελλάδα επιθυμεί υψηλό ποσοστό εκλογής, καθώς αυτό μαρτυρά την δυναμική και την υποστήριξη που λαμβάνει κάθε χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη θητεία της στο ΣΑ την 1η Ιανουαρίου 2025. Μέχρι τότε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης αναμένεται να λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ως παρατηρητής, για να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες.
Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button