Περιβάλλον

Κώδικας συμπεριφοράς έναντι χελώνων

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει το κοινό ότι την καλοκαιρινή περίοδο στα νερά τις Κύπρου και τις παραλίες μας έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε 2 από τα 7 είδη θαλασσίων χελωνών στον κόσμο. Τα δυο αυτά είδη είναι η Καρέτα (Caretta caretta) και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas).

Και τα δυο είναι θεαματικά και εμβληματικά είδη και η παρουσία τους στις περιοχές μας αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής, τους τόσο για τροφοληψία, όσο και για ζευγάρωμα και ωοτοκία.

Παρόλο του ότι οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκονται σε σχετικά μεγάλους αριθμούς στα παράκτια ύδατά μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο και προσφέρεται η ευκαιρία να τις παρατηρήσει κάποιος, παράλληλα το γεγονός αυτό προϋποθέτει και μια ιδιαίτερη ευθύνη για την αποφυγή ενόχλησης και πρόκλησης άγχους στα ζώα αυτά, αλλά και ενεργειών που δεν συνάδουν με τη φυσική συμπεριφορά τους.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως το κοινό συμμορφώνεται με τις κατά περιόδους σχετικές ανακοινώσεις, υποδείξεις και συμβουλές του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και τις πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών, με σκοπό, τόσο να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όσο και να αποφευχθεί η όχληση και η πρόκληση διαταραχής και άγχους των οργανισμών που φιλοξενεί και να μην επηρεάζεται η φυσική συμπεριφορά τους.

Με αφορμή τις πρόσφατες σχετικές καταγγελίες για περιστατικά παρενόχλησης θαλάσσιων χελωνών σε παράκτιες τουριστικές περιοχές, ενημερώνουμε το κοινό, και κυρίως τους χειριστές/ιδιοκτήτες τουριστικών ακτοπλοϊκών σκαφών και χρήστες θαλάσσιων αθλημάτων (watersports) και ταχύπλοων σκαφών, ότι σύμφωνα με τους περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζωής Νόμους του 2003 έως 2015, απαγορεύεται η εκ προθέσεως παρενόχληση των ειδών πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Διευκρινίζεται ότι, η παρενόχληση περιλαμβάνει και την προσφορά/παροχή φαγητού για δελεασμό των θαλάσσιων χελωνών, ώστε να ληφθούν φωτογραφίες ή για κολύμπι σε κοντινή απόσταση από αυτές.

Άτομο που προβαίνει σε παράβαση των διατάξεων του Νόμου είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 3 ετών ή σε χρηματική ποινή μέχρι €17,000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις θαλάσσιες χελώνες, παρακαλούμε όπως το κοινό λαμβάνει υπόψη και να εφαρμόζει τα ακόλουθα:

      Να τις παρατηρεί από απόσταση.

      Δεν πρέπει να παρενοχλούνται ή/και να αγγίζονται. Αυτό ενδεχομένως να τις διαταράξει, δημιουργώντας τους άγχος και να προκαλέσει την αντίδραση τους.

      Δεν πρέπει να ταΐζονται. Αυτό επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων και επίσης ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες ως προς το φυσικό ένστικτο σίτισης τους.

      Άστε τα ζώα να αποφασίσουν πόσο κοντά θέλουν να είσαι. Εάν δείτε σημάδια διαταραχής (όπως ξαφνικές κινήσεις), τότε θα πρέπει να σταματήσετε την προσέγγιση σας ή/και να απομακρυνθείτε.

      Σε φωτογραφίσεις, περιορίστε τον αριθμό των φωτογραφιών μεμονωμένων ζώων ή/και οργανισμών ειδικά σε περίπτωση χρήσης φλας.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button