Πολιτική

Κύπρος, Ελλάδα να πιέσουν το Βερολίνο.

Ξύπνησαν επιτέλους οι Γερμανοί και μιλούν για λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας. Για δεκαετίες η Γερμανία όρθωνε τείχος προστασίας στον Ερντογάν στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για τιμωρία της Τουρκίας και επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όπως συνέβη επανειλημμένα με την Λευκορωσία, η Γερμανία ήταν ανένδοτη να «προδώσει» τους παραδοσιακούς της συμμάχους, τους Τούρκους. Η Ελλάδα και η Κύπρος, οι θεωρούμενες χώρες παρίες της Ευρώπης, σε κάθε σύνοδο κορυφής «αποχωρούσαν με την ουρά στα σκέλια», αφού υπέκυπταν στις προσταγές της Γερμανίας!

Σήμερα οι Γερμανοί νοιώθουν τα συμφέροντα τους να απειλούνται από ένα τέρας, ένα Φράγκενσταϊν που οι ίδιοι δημιούργησαν. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν ταμπού. Είναι καιρός για μια πιο δυναμική πολιτική έναντι της Τουρκίας, λένε σήμερα οι Γερμανοί. Δεδομένου επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εξεταστούν αναγκαστικά οικονομικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

«Η Τουρκία εμποδίζει το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία κατέχει το 37% της Κύπρου, τρυπά ανεξέλεγκτα την κυπριακή ΑΟΖ και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, παρακάμπτει συστηματικά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ο Ερντογάν φρενάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)». Πολλοί αναλυτές αποκαλούν αυτόν τον οργανισμό «Το Ασιατικό ΝΑΤΟ», ουσιαστικά ένα ΑΝΤΙ-ΝΑΤΟ, που σήμερα αριθμεί 8 πλήρη μέλη: Κίνα, Καζακστάν, Κιργισία, Ρωσία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία και Πακιστάν. Άλλες τουλάχιστο 15 χώρες βρίσκονται στον προθάλαμο, μεταξύ αυτών και η Τουρκία. Ο SCO βρίσκεται σε ισχύ από το 2003 και αυτοδιαφημίζεται σαν πολιτικός, οικονομικός και οργανισμός ασφάλειας! Δύο σε ένα δηλαδή, σαν μια νέα ΕΕ μαζί με ένα ασιατικό ΝΑΤΟ.

Υπό τις σημερινές συνθήκες προσφέρεται μοναδική ευκαιρία σε Ελλάδα και Κύπρο, στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σε τρείς μήνες, να επιβάλουν την υιοθέτηση μιας σειράς κυρώσεων που ίσως ξυπνήσουν την Τουρκία από τα Νεοοθωμανικά της όνειρα!

Α. Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button