Επικαιρότητα

Κυνήγι μόνο με σκύλους που διαθέτουν μικροτσίπ

Με θέμα την Υποχρεωτική Σήμανση των Κυνηγετικών Σκύλων πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση που κάλεσε ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Κώστας Καδής. 

H Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής  έχει παραστεί στην συνάντηση. Στην σύσκεψη σύμφωνα με την ΚΟΚ και ΔΑΖ έχουν παρθεί οι πιο κάτω συγκεκριμένες τελικές αποφάσεις:

Υποχρεωτική εγγραφή όλων των κυνηγετικών σκύλων στην άδεια κυνηγίου του κάθε κυνηγού. Ο κάθε κυνηγός θα είναι υποχρεωμένος πλέων από τον φετινό Αύγουστο όταν θα ξεκινήσουν και οι ανανεώσεις αδειών κυνηγίου για το έτος 2019/2020 να δηλώσει όλους τους κυνηγετικούς σκύλους του μέσω του τοποθετημένου μικροτσίπ σε κάθε σκύλο, το οποίο και θα αναγράφεται πάνω στην άδεια κυνηγίου σε 3 διαφορετικές κατηγορίες

Α.  Κυνήγι με την συνοδεία σκύλου για Επιδημητικό θήραμα.

Β.  Κυνήγι με την συνοδεία σκύλου για την Τσίχλα.

Γ.   Κυνήγι με την συνοδεία σκύλου για την Μπεκάτσα.

Το Υπουργείο Γεωργίας έχει μάλιστα εξαγγείλει ότι θα επιχορηγήσει την τιμή τοποθέτησης μικροτσίπ ούτος ώστε το κόστος τοποθέτησης να είναι εξαιρετικά χαμηλό και επί Παγκύπριας βάσης από συγκεκριμένη λίστα Κτηνιάτρων που θα ανακοινωθεί αργότερα φέτος, Κανένας κυνηγός δεν θα μπορεί πλέων να κυνηγά η να εκπαιδεύει αδήλωτους Κυνηγετικούς Σκύλους.

Άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας Κυνηγίου ούτος ώστε και για το Επιδημητικό Κυνήγι όπως και για το Κυνήγι Τσίχλας η Μπεκάτσας να υπάρχουν όλες οι πιο πάνω εφαρμοσμένες διατάξεις που θα μπορεί ο κυνηγός να  χρησιμοποιεί νόμιμα τους σκύλους του αλλά και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να καταγγέλλει εύκολα με την χρήση συγκεκριμένων συσκευών που έχει προμηθευθεί, όσους παρανομούν.

Με αυτόν το τρόπο:

Α.  Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη εξιχνίαση των κλοπών των Κυνηγετικών σκύλων,

Β. Θα υπάρξει επιτέλους έλεγχος των αδέσποτων σκύλων που δίνουν το δικαίωμα στον κάθε αντικυνηγό να κατηγορεί τους κυνηγούς και το άθλημα . Θα λύσει επίσης σωρεία άλλων προβλημάτων τα όποια θα μπουν σε μια τάξη δίνοντας ταυτότητα στο κάθε κυνηγετικό σκύλο.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και  Διατήρησης Άγριας Ζωής  όπως έχει δηλώσει υπεύθυνα στο πρόσφατο παρελθόν και το εφαρμόζει και στην πράξη συντάσσεται, μακριά από ανακοινώσεις εντυπωσιασμού, με κάθε οργάνωση και σύνολο που θα ενώσει δυνάμεις στην εξ ολοκλήρου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τοποθέτηση μικροτσίπ σε όλα τα είδη σκύλων καθώς και στην εφαρμογή όλων των νομοθεσιών σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτήτων έναντι στα ζώα τους καθώς και πλήρους σεβασμού και άμεσης εφαρμογής όλων των κυνηγετικών νομοθεσιών σχετικά με την έξοδο των σκύλων τόσο στο κυνήγι αλλά και άλλο τόσο στα εκπαιδευτικά σκύλων.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button