Επικαιρότητα

Κορυφώνεται η αγωνία για τα θύματα του δράκου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε σήμερα για άλλες 8 ημέρες το διάταγμα προσωποκράτησης του 35χρονου Ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε ότι σκότωσε 7 αλλοδαπές γυναίκες, μεταξύ των οποίων και 2 ανήλικα κορίτσια ηλικίας 6 και 8 χρόνων.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο ανακριτής της υπόθεσης Ιωάννης Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο η σορός που ανασύρθηκε από ξεροπήγαδο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα να ανήκει σε γυναίκα από το Νεπάλ με το όνομα Κάτχα Ανού.

Ο 35χρονος, ο οποίος δεν εκπροσωπείτο ούτε και σήμερα από δικηγόρο, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα για περαιτέρω κράτηση του. Ερωτηθείς σχετικά από τη Δικαστή ο ύποπτος απάντησε μονολεκτικά: «Συμφωνώ».

Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στην κατάθεσή του αναλυτικά στο ιστορικό των υποθέσεων.

Είπε, επίσης μεταξύ άλλων, ότι ο ύποπτος ζήτησε ο ίδιος και έγραψε ιδιοχείρως σε δέκα σελίδες τους φόνους όλων των 7 θυμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέλιξη με την Αστυνομία να έχει λάβει ήδη 250 καταθέσεις και να αναμένει να λάβει περίπου ακόμη 150. Έχουν ληφθεί ήδη 202 τεκμήρια από έρευνες που έχουν διενεργηθεί και έχουν σταλεί για εξετάσεις, είπε.

Οι έρευνες συνεχίζονται για εξεύρεση των σορών των υπόλοιπων θυμάτων.

Αναμένεται επίσης να γίνει η νεκροτομή του 7ου θύματος που ανακαλύφθηκε στην Ορούντα με συναρμολόγηση των οστών για να διακριβωθεί η ταυτότητά του.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της η Δικαστής Νάτια Μαθηκολώνη αναφέρθηκε στις αρχές και τη νομολογία που διέπουν την άσκηση της εξουσίας για έκδοση διατάγματος κράτησης από το Δικαστήριο.

Το βάρος είναι στους ώμους της Αστυνομίας, είπε, να καταδείξει ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες, ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και ότι η κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία.  Βάρος, πρόσθεσε, το οποίο αυξάνεται όταν ζητείται η ανανέωση προηγούμενου διατάγματος, αφού η Αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει περαιτέρω ότι ο χρόνος που δόθηκε προηγουμένως από το Δικαστήριο αξιοποιήθηκε δεόντως και ότι η παράταση της κράτησης είναι ευλόγως αναγκαία για τις ανακρίσεις που υπολείπονται.

Κρίνοντας εύλογες τις υποψίες της Αστυνομίας πως ο ύποπτος συνδέεται με τα υπό διερεύνηση αδικήματα η Δικαστής ανέφερε ότι έχει ικανοποιηθεί ότι η περαιτέρω κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για ακόμη 8 ημέρες.

Εναντίον του 35χρονου διερευνώνται τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό του, της απαγωγής με σκοπό το φόνο εκ προμελέτης και τα αδικήματα της απόπειρας καταστροφής τεκμηρίου και της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία, τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου 2016 και 26 Απριλίου 2019.

Η διαδικασία διεξήχθη σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button