Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή και Εκπαίδευση

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει τον πλανήτη μας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και της μετατόπισης των οικοσυστημάτων.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή είναι η αυξημένη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και οι βιομηχανικές διεργασίες. Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα, τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές και υποστηρίζοντας πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος. Δουλεύοντας μαζί και κάνοντας συνειδητές επιλογές, μπορούμε να συμβάλουμε στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Οι συνθήκες καύσωνα γίνονται πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής αλλαγής, με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας να επιδεινώνει την ένταση και τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Αυτά τα ακραία φαινόμενα καύσωνα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την παιδεία, τη γεωργία, τις υποδομές και το περιβάλλον.

Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα και προσαρμοζόμενοι στο μεταβαλλόμενο κλίμα, μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας από τις επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα.

Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες στην Κύπρο, με τα κύματα καύσωνα, επηρεάζουν τη ζωή όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών που αναγκάζονται να φοιτούν στα σχολεία κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι μαθητές στην Κύπρο πρέπει να υπομένουν τον καύσωνα ενώ πηγαίνουν στο σχολείο. Ένας τρόπος για να μετριαστεί ο αντίκτυπος αυτών των συνθηκών θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή μέτρων όπως η εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού στις τάξεις.

Δυστυχώς, η διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων, γίνεται σε περίοδο καύσωνα, χωρίς να υπάρχει κλιματισμός στις σχολικές αίθουσες με αποτέλεσμα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση και την ευημερία των μαθητών. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης, επηρεάζοντας την ικανότητα των μαθητών να εστιάζουν και να αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Η παροχή κλιματισμού σε όλες τις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας, είναι υψίστης σημασίας ώστε να δημιουργηθεί ένα άνετο και ευνοϊκό περιβάλλον μάθησης τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Αντιμετωπίζοντας αυτή την ανάγκη, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και εκπαιδευτικό περιβάλλον που υποστηρίζει την επιτυχία και την ευημερία όλων των μαθητών.

Eίναι απαράδεκτο, που τόσα χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχαν κάνει καμία ενέργεια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες. Από πλευράς της, η Υπουργός Παιδείας, εξ αρχής, έθεσε ως προτεραιότητα το συγκεκριμένο θέμα και επιτέλους για πρώτη φορά υπάρχει ένα πλάνο τριετίας ώστε να τοποθετηθούν κλιματιστικά στα σχολεία. Θα γίνουν προσπάθειες ούτως ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία ώστε να μην χρειαστούν τρία χρόνια για να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και να ταλαιπωρεί τόσο τους μαθητές όσο και το διδακτικό προσωπικό.

Δουλεύοντας μαζί για αυτόν τον κοινό στόχο, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον, όπου το πρόβλημα του κλιματισμού στα σχολεία θα έχει επιλυθεί αποτελεσματικά.

Χρύσανθος Σαββίδης

Βουλευτής ΔΗΚΟ

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button