Επικαιρότητα

Κλείνουν για δυο ώρες σχολεία

Αντίμετρα λαμβάνουν γονείς και μαθητές για την απεργία των λεωφορείων.

Οι οργανωμένοι γονείς σε Τεχνική σχολή και Λύκειο Εμπας αποφάσισαν να απέχουν οι μαθητές  από τις δυο πρώτες διδακτικές ώρες  Μαθητές , συνταξιούχοι και εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται εκ νέου από την απεργία των εργαζομένων  στον οργανισμό συγκοινωνιών Πάφου. Το προσωπικό της ΟΣΥΠΑ απεργεί  αφού δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη ο μισθός Δεκεμβρίου. Το υπουργείο μεταφορών καλεί την εταιρεία να  προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να αρθούν τα απεργιακά μέτρα ενώ οι οργανωμένοι γονείς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία στην Πάφο στα οποία η προσέλευση των μαθητών λόγο της απεργίας είναι μεγάλη.

Μετα τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τον Νοέμβριο και λίγο αργότερα τον 13ο μισθό.

Η εταιρεία αδυνατούσε ωστόσο να καταβάλει και τον μισθό Δεκεμβρίου χωρίς πρόσθετη κυβερνητική συνεισφορά, κάτι που αξιώνει εκ νέου προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τους εργαζόμενους. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων  Χρήστος Ευαγγέλου δήλωσε ότι αυτή την φορά δεν πρόκειται να δώσουν πίστη σε υποσχέσεις και δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους αν δεν βρεθεί μόνιμη λύση να εξασφαλίζεται κάθε μήνα ο μισθός τους.

Από την απεργία επηρεάζονται  κυρίως οι μαθητές των σχολείων μέσης εκπαίδευσης αλλά και εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν αυτή την περίοδό τις δημόσιες μεταφορές. Υπάρχουν σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι οργανωμένοι γονείς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αφού περισσότεροι από τους μισούς μαθητές δεν προσέρχονται λόγο της απεργίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδέσμων γονέων σχολείων μέσης εκπαίδευσης  Κυριάκος  Νικηφόρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κλεισίματος κάποιων σχολείων για όσο συνεχίζεται η απεργία.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ομοσπονδίας συνδέσμων γονέων:

Για άλλη μια φορά μαθητές και γονείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απεργιακά μέτρα στις δημόσιες μεταφορές, τα οποία έχουν εξελιχτεί σε μάστιγα με κύρια θύματα τους μαθητές/τριες. Ως γονείς υποχρεωνόμαστε να βρούμε λύσεις στο θέμα της μεταφοράς των παιδιών μας από και προς τα σχολεία τους για να μην χάνουν μαθήματα, ενώ είχαμε εμπιστευτεί την μεταφορά τους στις δημόσιες μεταφορές. Έχουμε επίσης καταβάλει το ανάλογο αντίτιμο για την μεταφορά τους με σχολικά λεωφορεία! Κύριοι, πότε επιτέλους θα σταματήσει η θυματοποίηση των μαθητών/τριών λόγω των διαφορών των εμπλεκομένων στις συγκοινωνίες;  Χθες στην Λάρνακα, σήμερα στην Πάφο, αύριο σε κάποιαν άλλη Επαρχία, οι μαθητές/τριες γίνονται, για μια ακόμη φορά, η διελκυστίνδα μεταξύ εταιρειών, εργαζομένων και αρμόδιας αρχής.

Παρόλο που σεβόμαστε πάντα το δικαίωμα των εργαζομένων στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους,  εύλογα όμως, ως γονείς διερωτόμαστε αν τελικά ενδιαφέρεται κανείς για τους μαθητές/τριες, τα παιδιά, τα ανήψια, τα εγγόνια όλων μας. Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας κατά την περσινή σχολική χρονιά, αλλά και παλαιότερα, φαίνεται ότι, τελικά, ούτε οι εταιρείες, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε η αρμόδια αρχή, ενδιαφέρονται για τα παιδιά μας. Οι Οργανωμένοι Γονείς ζητούν και εκλιπαρούν εδώ και καιρό από όλους να αντιληφθούν και να πράξουν το αυτονόητο. να αφήσουν επιτέλους εκτός από τα όποια απεργιακά μέτρα τα μαθητικά δρομολόγια. Τα παιδιά όλων μας πρέπει να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ασφαλούς και έγκαιρης μεταφοράς προς και από τις σχολικές μονάδες χωρίς να είναι όμηροι στην όποια διαφορά προκύψει μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Αυτό άλλωστε πληρώνουμε όλοι ως φορολογούμενοι πολίτες και καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς να εντοπίσουν που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και να δώσουν την πρέπουσα και μόνιμη λύση.

Δυστυχώς οι Γονείς αναγκάζονται να προβούν σε αντίμετρα για να δηλώσουν την έντονη διαμαρτυρία και την αγανάκτηση τους στα όσα συμβαίνουν, ευελπιστώντας ότι θα σταματήσει επιτέλους αυτό το φαινόμενο. Οι Σύνδεσμοι Γονέων της Τεχνικής Σχολής Πάφου και του Λυκείου Έμπας αποφάσισαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν με τα μαθητικά δρομολόγια, να ζητήσουν από τους μαθητές όπως αύριο το πρωί απέχουν από τα μαθήματά τους τις 2 πρώτες περιόδους. Την απόφαση των Συνδέσμων Γονέων στηρίζει η Ομοσπονδία Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου αλλά και η Παγκύπριας Συνομοσπονδία.

Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, γίνονται σκέψεις για κλιμάκωση των μέτρων.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button