Κύπρος

Κινδύνευσαν στην θάλασσα μετανάστες

Στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Μακάρειου Νοσοκομείου νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση τρία παιδιά που εντοπίστηκαν μαζί με άλλους εξήντα περίπου μετανάστες σε μικρή ξύλινη βάρκα, τριάντα ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά νοσηλευόνται με συμπτώματα αφυδάτωσης και λιθαργίας, ενώ η κατάσταση της υγείας τους χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες ιατρούς ως εξαιρετικά σοβαρή.

 

Τέσσερις ενήλικες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας:

 

Δύο με κατάγματα στα κάτω άκρα

Ένας με κοιλιακό άλγος

Ένας με υποθερμία

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός έσπευσε στο νοσηλευτήριο και έτυχε ενημέρωσης για την κατάσταση της υγείας των παιδιών, ενώ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τρία κοριτσάκια.

Η μικρή ξύλινη βάρκα εντοπίστηκε γύρω στις τέσσερις και τριάντα το πρωί από το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου «Φολέγανδρος», που ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι σε αυτήν επέβαιναν μετανάστες σε λιπόθυμη κατάσταση.

 

Αμέσως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Νέαρχος» αποστέλνοντας στην περιοχή σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

 

«Άμεσα το πλήρωμα του σκάφους της Λιμενικής παρείχε τις πρώτες βοήθειες στους ασθενείς, ενώ κινητοποιήθηκαν επιπλέον ένα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ Αρχηγείου Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς τα οποία μετέφεραν τους κρίσιμα ασθενείς και τραυματίες σε νοσοκομεία, με τη συνοδεία εξειδικευμένων νοσηλευτών των Ομάδων MEDEVAC της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ.» Αρχικά οι νοσηλευόμενοι ασθενείς μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα και ελικόπερα στα νοσοκομεία Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας και ακολούθως διακομίστηκαν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους.

 

Οι υπόλοιποι μετανάστες έτυχαν των πρώτων βοηθειών από πληρώματα ασθενοφόρων στη Μαρίνα Αγίας Νάπας όπου οδηγήθηκε η ξύλινη βάρκα, ενώ τους παρασχέθηκαν νερό, τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες από μέλη της Πολιτικής Άμυνας.

 

Από έρευνες και εξετάσεις που διενήργησαν οι αρμόδιες Αρχές διαπιστώθηκε ότι η βάρκα απέπλευσε από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου 2024 και όλοι οι επιβαίνοντες είναι Συριακής καταγωγής.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button