Πάφος

Κινήσεις εξαφάνισης εύφορης αγροτικής γης στην Πάφο

Έχουν ήδη ανακοινωθεί κάποια τοπικά σχέδια για τις πολεοδομικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Εντός του 2023 αρχίζει η διαδικασία για αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων, Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.

Ειδικά για το τοπικό σχέδιο Πάφου, έχουν περιέλθει στην αντίληψη μας συντονισμένες κινήσεις αγοράς γης από κάποιους επιχειρηματίες σε συγκεκριμένες περιοχές. Πρόκειται κατά το πλείστο για αγορές εύφορης αγροτικής γης. Είμαστε της άποψης και θέλουμε να προλάβουμε φαινόμενα του παρελθόντος όταν αγροτική γη περιέρχετο σε εξευτελιστική τιμή στα χέρια επιχειρηματιών και σε λίγο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη γη εντασσόταν σε πολεοδομική ζώνη με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η αξία της. Είναι πλέον γνωστό πως συγκεκριμένα άτομα πλούτισαν λόγω της εύνοιας και εσωτερικής ενημέρωσης από «αρμόδιους».

Ειδικότερα για την περιοχή της Γεροσκήπου, παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε σχέση με αλλαγή χεριών εύφορης γεωργικής γης, που ας σημειωθεί έχει συρρικνωθεί δραστικά σε έκταση, λόγω των προηγούμενων επεκτάσεων των πολεοδομικών ζωνών. Αναφέρεται ενδεικτικά πως ενώ η πόλη της Πάφου δεν διαθέτει πλέον αγροτική περιοχή, η Γεροσκήπου απέμεινε με μια στενή λωρίδα αγροτικής περιοχής μεταξύ οικιστικής και τουριστικής περιοχής. Επιπλέον είναι απορίας άξιον να γίνονται σκέψεις για επιπλέον μείωση της αγροτικής περιοχής, τη στιγμή που υπάρχει στο βόρειο μέρος αρκετή οικοπεδοποιήσιμη γη και επιπλέον άγονη γη στα υψίπεδα μέχρι και τον αυτοκινητόδρομο.

Η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται & υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος & τη βιωσιμότητα. Γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς να διακόπτεται όμως η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα & στο μέλλον.

Η Κίνησή μας θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις προσπάθειες εξάλειψης εύφορης γης και θα αντιδράσει σε κάθε τροχοδρόμηση καταστροφής.

Μιχάλης Χ’’Μιτσής

Πρόεδρος Κίνησης Σωτηρία της Πάφου.

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button