Πάφος

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας κυκλώνουν το Α’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου.

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι διάσπαρτες στο δήμο μας ενώ πολλοί κάτοικοι της Γεροσκήπου τους αποδίδουν την ύπαρξη αυξημένων θανάτων από καρκίνο, ειδικά σε περιοχές που γειτνιάζουν με αυτές τις κεραίες.

Τελευταία έκαναν την εμφάνισή τους δίπλα από το Α’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου δύο κεραίες πάνω σε πολυκατοικίες, μια επί της οδού Κερύνειας και η άλλη επί της οδού Παρθενώνος. Έχουν ήδη πληροφορηθεί οι δημοτικές υπηρεσίες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο τουλάχιστον περιπτώσεις δεν έχουν καμιά αδειοδότηση.

Υπάρχουν στοιχεία ότι επιβαρύνουν την υγεία;

Οι ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν πλέον χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ”πιθανά καρκινογόνες”. Η ακτινοβολία τους προκαλεί βλάβες στα νευρικά κύτταρα και αύξηση του οξειδωτικού στρες, αποδεδειγμένα πλέον υπάρχει πιθανός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Η κύρια διαφορά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 2G σε σχέση με τα 3G είναι ότι τα 3G παρέχουν πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε σήμα 3G ή 4G, μπορούμε να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, να κατεβάζουμε βίντεο κλπ με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες από τα δίκτυα 4G. Προς το παρόν εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο διαφημίζει ταχύτητες 4,5 G.

Ιδιαίτερα οι παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνδέονται από πολλούς επιστήμονες με την ταχεία αύξηση κρουσμάτων αυτισμού και συνδρόμου υπερκινητικότητας και έλλειψης προσοχής.

Το ερώτημα ως εκ των πιο πάνω είναι εύλογο. Πως μπορώ να μετρήσω τις ακτινοβολίες που δέχομαι από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής μου;

Μπορείτε να διαπιστώσετε τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο σας με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μηχανικού, ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας.

Τρόποι προστασίας από κεραίες.

* Ο εντοπισμός των πιο επιβαρημένων σημείων από τις μετρήσεις ακτινοβολίας, θα σας βοηθήσει να μετακινήσετε τo κρεβάτι, το καθιστικό ή το γραφείο σας μακριά από τα σημεία υψηλών τιμών ασύρματης ακτινοβολίας -wireless hotspots.

* Απλές λύσεις προστασίας από τις ασύρματες ακτινοβολίες προσφέρουν σήμερα και τα σύγχρονα υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

* Δεδομένου ότι τα τζάμια είναι τα σημεία εισχώρησης του μεγαλύτερου ποσοστού εξωτερικών ασύρματων ακτινοβολιών, η μεγαλύτερη μείωση στις ακτινοβολίες από κεραία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση αυτοκόλλητης μεμβράνης ή κουρτίνας ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού (ειδικά σε αυτά που βλέπουν προς την κεραία).

* Οι τοίχοι των κτηρίων εμποδίζουν ένα μέρος της εξωτερικής ασύρματης ακτινοβολίας ανάλογα με το πάχος και το είδος του δομικού τους υλικού. Βάφοντας και τους τοίχους με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης ή τοποθετώντας σχάρα ανοξείδωτου χάλυβα μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ακτινοβολιών στο χώρο.

* Πιο πρακτική λύση, τουλάχιστον για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, οι οποίες δεν αφήνουν να διεισδύσει η ακτινοβολία από καμία κατεύθυνση.

Με τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης υπολογίζεται πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε.

Η υποχρέωση του Δήμου Γεροσκήπου για διαφύλαξη της υγείας των δημοτών θα γίνει προσπάθεια από τον υποφαινόμενο να εκπληρωθεί με την άμεση λήψη μέτρων εναντίων όσων χωρίς αδειοδότηση επέτρεψαν την εγκατάσταση τέτοιων κεραιών.

Αντώνης Τρακκίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Γεροσκήπου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button