Επικαιρότητα

Καταρροϊκός πυρετός σε δυο υποστατικά της Πάφου

Σε καραντίνα έχουν τεθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας δυο κτηνοτροφικά υποστατικά στην επαρχία Πάφου. 

Τα ζώα, αιγοπρόβατα, έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό και λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προκειμένου να μην επηρεαστούν άλλα ζώα σε άλλα υποστατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες σε τέτοιες περιπτώσεις το πρωτόκολλο είναι ιδιαίτερα αυστηρό και αποκλείεται μια μεγάλη περιοχή περιμετρικά των μονάδων μέχρι και τρία χιλιόμετρα από τον πυρήνα.  Οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να περιορίσουν εντελώς κάθε εμπορική πράξη και συνεπώς τα έσοδα τους εκμηδενίζονται για όσο χρονικό διάστημα η μονάδα είναι υπό επιτήρηση. Ο καταρροϊκός πυρετός είχε εντοπισθεί σε διάφορες μονάδες  ξανά το 2011.  

Τι είναι ο καταρροϊκός πυρετός

Ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει όλα το κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά, αλλά κυρίως πρόβατα και λιγότερο βοοειδή και αίγες. Αυτό εξαρτάται από τον πρότυπο του ιού, καθώς έχουν ταχτοποιηθεί μέχρι τώρα 24 ορότυποι. Το νόσημα οφείλεται σε ιό που ανήκει στο γένος orbivirus της οικογένειας Reoviridae και η μετάδοση γίνεται με νύγματα (τσιμπήματα) εντόμων του γένους culicoides (κουνούπια) που, ως γνωστόν, είναι άφθονα τους θερμούς και υγρούς μήνες του χρόνου. Μετά τημόλυνση του ζώου και έπειτα από μια περίοδο επώασης, που κυμαίνεται μεταξύ 4-14 ημερών, το μολυσμένο ζώο εμφανίζει συμπτώματα, η σοβαρότητα των οποίων εξαρτάται από τον ορότυπο, τη φυλή του ζώου, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του και τη θρεπτική του κατάσταση. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η έκθεσή του σε άμεση και για παρατεταμένο χρόνο ηλιακή ακτινοβολία, καθώς παρατηρείται ότι τα συμπτώματα εντείνονται υπό την έκθεση στον ήλιο.

Συμπτώματα

Στην οξεία μορφή, η συμπτωματολογία ποικίλλει και περιλαμβάνει πυρετό,οίδημα στην περιοχή του στόματος των αφτιών και των οφθαλμών. Επίσης, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, φλεγμονή και εξέλκωση του στοματικού βλεννογόνου με διαβρωμένες και νεκρωτικές περιοχές και έντονη σιελόρροια. Σπάνια παρατηρείται οίδημα και μελανή γλώσσα, σύμπτωμα που, αν και δεν είναι συχνό, έδωσε και το όνομα στη νόσο. Στα άκρα παρατηρείται φλεγμονή στη στεφάνη της χηλής και ποδοδερματίτιδα και το ζώο χωλαίνει. Το νόσημα επηρεάζει τους μύες του τραχήλου και των άκρων, με αποτέλεσμα το ζώο να στέκεται με κυρτωμένη ράχη και με κάμψη της κεφαλής. Επιπλέον, παρατηρούνται επιπλοκές πνευμονίας, ενώ σε περίπτωση προσβολής κυοφορούντων ζώων, αυτά αποβάλλουν ή γεννούν θνησιγενή αρνιά. Τελικά, τα ζώα αδυνατίζουν και πεθαίνουν (ποσοστό θνησιμότητας με μεγάλη διακύμανση 1%-90%). Αν δεν προκύψει θάνατος, τα ζώα αναρρώνουν με συμπτώματα στειρότητας, κακής ποιότητας μαλλιού και καθυστερημένης ανάπτυξης.

Μέτρα προφύλαξης

Για τα άρρωστα ζώα, δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία. Το μόνο μέτρο που προστατεύει το κοπάδι είναι η προφύλαξη της μετάδοσης της νόσου, αποτρέποντας τα νύγματα των εντόμων. Τα βασικά μέτρα προφύλαξης είναι οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα για τη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών και η διατήρηση στεγνού περιβάλλοντος χωρίς υδατοσυλλογές, που αποτελούν πρόσφορο σημείο για εναπόθεση αβγών και εκκόλαψη, καθώς και η χρήση εντομοαπωθητικών πάνω στα ζώα. Ηδιατήρηση των ζώων σε εσωτερικούς χώρους κατά τις ώρες της έντονης δραστηριότητας των κουνουπιών βοηθά, επίσης, καθώς και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων, ιδιαίτερα αν γνωρίζουμε ότι υπάρχει δραστηριότητα του ιού στην περιοχή, ώστε να μην εντείνεται η μετάδοσή του. Σημαντικό επίσης εργαλείο στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου και στον περιορισμό της έντασης των συμπτωμάτων είναι η χρήση των αδρανοποιημένων εμβολίων, που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, παρά τους περιορισμούς που μπορεί να συνοδεύουν τον εμβολιασμό.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close