Πολιτική

Καταγγελία Τουρκίας στον ΟΗΕ

Κυκλοφόρησαν ως επίσημα έγγραφα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού, δύο επιστολές του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η πρώτη – ημερομηνίας 24 Απριλίου 2020 – απαντά στις επιστολές του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας, ημερομηνίας 27 Φεβρουαρίου και 18 Μαρτίου, μέσω των οποίων επιχειρήθηκε η έμμεση κατάθεση στον ΟΗΕ του κειμένου της τουρκο-λιβυκής Συμφωνίας και του αντίστοιχου χάρτη με την παράνομη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Στη δεύτερη επιστολή – ημερομηνίας 30 Απριλίου 2020 –  ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης καταγγέλλει τις νέες παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί η Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου.

ΤΟΥΡΚΟ-ΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στην επιστολή της 24ης Απριλίου, ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος παραπέμπει σε παλαιότερες επιστολές του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Στην επιστολή της 2Οης Ιανουαρίου, ο κ. Μαυρογιάννης αποδείκνυε – μεταξύ άλλων – ότι η υποβολή γεωγραφικών συντεταγμένων από την Τουρκία δεν έχει νομική βάση και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση προς το διεθνές δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό. Και στην επιστολή ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου, όπου ανέφερε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει την υπογραφή του «Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης».

Στην επιστολή της 24ης Απριλίου, ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, παραβιάζει τα νομικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα θαλάσσιων ζωνών όπως έχουν οι ηπειρωτικές περιοχές, δεν ευσταθούν γιατί είναι αντίθετοι προς το διεθνές δίκαιο περιλαμβανομένου του άρθρου 121 (2) της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button