Υγεία

Καρκίνος του Μαστού: Let’s change the Game

Δρ. Δημήτρης Σοφοκλέους

Ειδικός Ακτινολόγος με Εξειδίκευση στο μαστό

O καρκίνος του μαστού αν και είναι μια ιάσιμη νόσος, δυστυχώς συνεχίζει να σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες το χρόνο ανά το παγκόσμιο, λόγω της μη έγκαιρης διάγνωσης.

Το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού, ενώ 685,000 έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Στην Κύπρο γύρω στις 700 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, από τις οποίες 110 -130 χάνουν τη ζωή τους, ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται ανάμεσα μας, αν η διάγνωση γινόταν έγκαιρα!

ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ
ΜΑΣΤΟΥ ΑΝΑ ΕΤΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ

ΕΤΟΣ

ΑΡ. ΘΑΝΑΤΩΝ

2015

113

2016

106

2017

126

2018

126

2019

129

2020

118

Ως γιατρός, αλλά και ως ειδικός επί του θέματος, θεωρώ ότι αυτό δεν είναι μόνο απαράδεκτο, αλλά και εγκληματικό!! Γιατί, είναι αποδεδειγμένο πως στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του μαστού είναι σχεδόν 100% θεραπεύσιμος.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πως με τις νέες τεχνολογίες και τη σωστή εξειδίκευση των ακτινολόγων, οι πλείστες μορφές καρκίνου μπορούν να διαγνωστούν στα πολύ αρχικά στάδια.

 

Παράλληλα, οι θάνατοι αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η θεραπεία είναι αβέβαιη σε προχωρημένα στάδια, αλλιώς οι αριθμοί θα ήταν διαφορετικοί.

 

Το θεωρώ, λοιπόν, εγκληματικό, να βλέπουμε τα δεδομένα να μην αλλάζουν και να συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα.

 

Πρέπει άμεσα να αλλάξουμε τακτική. Είναι υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού και τις επιλογές που έχουν για ορθή και έγκαιρη διάγνωση. Να τις παροτρύνουμε να κάνουν τακτικούς ελέγχους, από νεαρή ηλικία, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο στο ελάχιστο τους θανάτους.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον καρκίνο του μαστού. Μπορούμε να τον νικήσουμε, φτάνει να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του.

Το πρώτο βήμα είναι η υιοθέτηση κάποιων καθημερινών συνηθειών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες νόσησης:

  1. Υγιεινή διατροφή και διατήρηση σωστού σωματικού βάρους

  2. Συχνή άσκηση, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη σωματική αλλά και ψυχική υγεία.

  3. Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ

Με την υιοθέτηση των πιο πάνω συνηθειών, οι πιθανότητες νόσησης μειώνονται σημαντικά, αλλά δεν μηδενίζονται. Γι’ αυτό και χρειάζονται σωστοί διαγνωστικοί έλεγχοι, από νεαρή ηλικία, ώστε σε περίπτωση νόσησης η διάγνωση να γίνεται έγκαιρα.

Ως Ειδικός Ακτινολόγος με Εξειδίκευση στο μαστό, προτείνω τη σωστή ενημέρωση των γυναικών, από νεαρή ηλικία, εξηγώντας τους τα υπέρ και τα κατά, ώστε οι ίδιες να μπορούν να επιλέξουν εάν επιθυμούν να προβαίνουν στους πιο κάτω ελέγχους:

  1. Ετήσιο υπερηχογράφημα από την ηλικία των 20 ετών.

  2. 3D μαστογραφία & υπερηχογράφημα από την ηλικία των 30-35.

  3. MRI μαστών, εάν και εφόσον χρειάζεται

Εάν ακολουθήσουμε τα απλά αυτά βήματα, τότε ο καρκίνος του μαστού θα σταματήσει να φοβίζει και να σκοτώνει τις γυναίκες.

Με μόνο μια κίνηση ματ, αλλάζουμε τους όρους του παιχνιδιού υπέρ των γυναικών και κατά της νόσου.

Μαζί μπορούμε – Lets change the game!!!

*Ο Δρ Δημήτρης Σοφοκλέους είναι Ειδικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στην Απεικόνιση και τη Διάγνωση Μαστού. Από το 2019 βρίσκεται στο Αμερικανικό Κέντρο Μαστού του American Medical Center, το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Μαστού στην Κύπρο το οποίο είναι πλήρες μέλος του “Breast Centers Network”, του Διεθνούς Δικτύου Κλινικών που εξειδικεύονται αποκλειστικά στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Πληροφορίες: Τ: 99 552 818 | 22 476 817 E[email protected] | Wwww.drdiso.cy

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button