Πάφος

Κανένα σχέδιο δράσης από το ΔΣ για διάσωση του δήμου ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ.

Η Γεροσκήπου αλλάζει, δεν είναι σίγουρο όμως αν είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Πιστεύω ότι οι δημότες Γεροσκήπου έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι το δημοτικό συμβούλιο στην ολότητα του πρέπει να ανταποκρίνεται από πλευράς προσόντων και δράσεων στις αυξημένες τους απαιτήσεις. Προ πάντων δεν πρέπει να είναι χώρος μυστικοπάθειας αλλά και ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Σαν εξέλιξη προς το χειρότερο βλέπω μια επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση της Γεροσκήπου σαν απότοκο της ύπαρξης άπλετης αδόμητης οικιστικής και τουριστικής περιοχής. Ένα γεγονός που θα αλλοιώσει το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της Γεροσκήπου αφού η ”αειφόρος ανάπτυξη” είναι έννοια κενή περιεχομένου στην Κύπρο. Είναι άλλωστε οι οικιστικές δυνατότητες της Γεροσκήπου ο βασικός λόγος που ώθησε κάποιους να θέλουν να τη διαλύσουν και να την ενσωματώσουν στο δήμο Πάφου.

Είναι ακριβώς λόγω του άμεσου κινδύνου διάλυσης της Γεροσκήπου που κατέθεσα την εισήγηση μου και στις δύο τελευταίες συνεδρίες του δημοτικού συμβουλίου για ετοιμασία σχεδίου δράσης, αν θέλετε σαν «μια ύστατη κραυγή αγωνίας» για ανατροπή της παρατηρούμενης αδράνειας από πλευράς δημοτικού συμβουλίου. Δυστυχώς όμως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Αγία Μαρινούδα, Αγία Βαρβάρα, Αχέλεια, Τίμη, Αναρίτα, Μανδριά, Κούκλια θα αποτελέσουν άμεσα διαμερίσματα συμπλεγμάτων που θα απορροφηθούν όμως και αυτά σε λίγα χρόνια από το μητροπολιτικό δήμο της Πάφου. Παρουσιάζεται σήμερα η ευκαιρία τόσο σε αυτές τις κοινότητες όσο και στη Γεροσκήπου να συζητήσουν τη δημιουργία «επί ίσοις όροις» ενός μείζονος δήμου στην ανατολική Πάφο και να απολαύσουν μαζί τις πολύ ευοίωνες προοπτικές, της τουριστικής Γεροσκήπου, του αεροδρομίου της Τίμης, την ιστορία και την προνομιακή θέση των Κουκλιών και της Αναρίτας, τις δυνατότητες της Αχέλειας, της Αγίας Βαρβάρας και της Αγίας Μαρινούδας, τη γεωργική πρωτοκαθεδρία αλλά και την τουριστική προοπτική των Μαντριών κλπ. Συζητά ο δήμαρχος με το δημοτικό συμβούλιο με αυτές τις κοινότητες; Δυστυχώς όχι!

Είναι μετά λύπης μου που παρατηρώ να μην υπάρχει καμιά οργανωμένη αντίδραση από πλευράς δημοτικού συμβουλίου για να σωθεί η διοικητική αυτονομία της Γεροσκήπου. Μεμονωμένες κινήσεις από μια ομάδα πολιτών που είτε με συγκεντρώσεις είτε επαφές προσπαθούν να ανατρέψουν το απευκταίο σενάριο. Καμιά εμπλοκή και καμιά δυναμική δράση του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου. Κανένα σχέδιο ανατροπής των σχεδιασμών του υπουργείου εσωτερικών εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι οι προσωπικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν εκπροσωπούν το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος αρκείται να εξιστορεί τις δράσεις της ομάδας πρωτοβουλίας, μιας μερίδας δημοτών, παρά να καταστρώνει σχέδια μαζί με το δημοτικό συμβούλιο για ανατροπή της διάλυσης του δήμου. Κάποια κόμματα κρούουν ήδη, με ανακοινώσεις τους, τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν είναι λίγοι οι δημότες στη Γεροσκήπου που μιλούν πλέον για σκοπιμότητες όσων είναι αντίθετοι στην ενοποίηση του δήμου μας με το δήμο Πάφου. Λίγες βδομάδες πριν κατατεθούν τα έτοιμα πλέον νομοσχέδια για την τελική εξαφάνιση του Δήμου Γεροσκήπου το δημοτικό συμβούλιο και ειδικότερα ο δήμαρχος αρκούνται σε ευχολόγια για διάσωση του δήμου. Είναι δράσεις κύριοι με ηγέτη το δήμαρχο που χρειάζονται, οργανωμένες από το δημοτικό συμβούλιο και όχι μεμονωμένες προσωπικές πρωτοβουλίες.

Η προσωπική μου θέση είναι γνωστή. Επιθυμώ τη σωστή μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά απεύχομαι το σενάριο απορρόφησης του δήμου Γεροσκήπου από το δήμο Πάφου γιατί απλά θα είναι ”γάμος με το ζόρι” που δεν μπορεί παρά να καταλήξει σύντομα σε διαζύγιο. Είμαι γέννημα – θρέμμα της Γεροσκήπου, γνωρίζω πιστεύω με πάσα λεπτομέρεια την γενέτειρα μου και τις ιδιαιτερότητες της και θα αγωνιστώ υπό οιεσδήποτε συνθήκες για τον τόπο μου και ευόδωση σεναρίων μεταρρύθμισης που πιστεύω ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν.

Συγχρόνως δηλώνω ότι θα επανέρχομαι συχνά επί του θέματος. Έχω πιστεύω το δικαίωμα και την ενθάρρυνση των συνδημοτών μου να αποκαλύπτω συνεχώς τα συμφέροντα, όσους δρουν με σκοπιμότητες, όσους αναξιοκρατικά προσβλέπουν σε αξιώματα στο δήμο, αν υπάρχει φυσικά σε λίγους μήνες, αλλά και οικονομικά οφέλη από την ”πούγγα” των Γεροσσηπιανών.

Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button