Πολιτική

Καθόλου απίθανη μια πολεμική αναμέτρηση

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα με πόλεμο. Εκμεταλλευόμενη την απραξία ή και την ενδεχόμενη ενθάρρυνση του υπερατλαντικού μεγάλου συμμάχου ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας.

Αλωνίζει κυριολεκτικά και τρυπά ανεξέλεγκτα την κυπριακή ΑΟΖ ενώ το ίδιο απειλεί να πράξει και στη θεωρούμενη ελληνική ΑΟΖ.

Η Ελλάδα παρά τα προβλήματα της επενδύει από το υστέρημά της στην άμυνα. Είναι πλήρως κατανοητό ότι σε περίπτωση εμπλοκής , το δήλωσε ο πρωθυπουργός άλλωστε, η Ελλάδα θα πολεμήσει μόνη της. Παρακολουθώντας κάποιος τις καθημερινές πλέον πολεμικές ιαχές, διαπιστώνει μια τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας μέσω εξασφάλισης πολεμικού υλικού, καινούργιου ή μεταχειρισμένου από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Γαλλία. Ταυτόχρονα εξελίσσεται μια έντονη διπλωματική προσπάθεια σύσφιξης διμερών σχέσεων αλλά και υπογραφής αμυντικών συμφωνιών οι οποίες προβλέπεται να βοηθήσουν τουλάχιστο στο σημαντικό θέμα της συλλογής πληροφοριών. Ο ελληνικός λαός με μισθούς στο μισό της Κύπρου, ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, αποδέχεται τις προτεραιότητες που είναι πάνω απ’ όλα η φυσική επιβίωση. Δείχνει να αντιλαμβάνεται τον επερχόμενο υπαρξιακό κίνδυνο ενώ μέσα από δημοσκοπήσεις διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού παρουσιάζεται έτοιμη να αμυνθεί με όλα τα μέσα έναντι της απειλής εξ ανατολών. Παρόλο που ο ελληνικός στρατός μειονεκτεί αριθμητικά, οι επιδόσεις του, ειδικά στον αέρα και τη θάλασσα αποτελούν φόβητρο για κάθε επιβουλή. Από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και την Κρήτη οι προετοιμασίες, οι ασκήσεις, η εκπαίδευση, η συνεκπαίδευση είναι σχεδόν καθημερινή πρακτική.

Αντίθετα, είναι τουλάχιστο ανησυχητική η απραξία της Κύπρου στον αμυντικό τομέα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συγκρίνουν τις αμυντικές προσπάθειες της Κύπρου και της Ελλάδας. Δίνεται η εντύπωση ότι το μόνο που ενδιαφέρει στην Κύπρο είναι οι παχυλοί μισθοί για μια συγκεκριμένη τάξη που δημιούργησαν τα κόμματα, όπως επίσης και οι διπλές και τριπλές συντάξεις για μια μικρότερη μερίδα. Μιλούμε για πολλά επιπλέον εκατομμύρια που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την άμυνα του τόπου. Παχυλοί μισθοί και συντάξεις από τη μια και ανοχύρωτη πολιτεία από την άλλη. Προκαλεί επιπλέον πολλά ερωτηματικά η στάση πολλών που έχουν την ψευδαίσθηση ότι, σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης θα προστρέξει η Ελλάδα για να σώσει την Κύπρο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η προσπάθεια της Ελλάδας θα επικεντρωθεί στο Αιγαίο και τον Έβρο, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να περιμένει η Κύπρος πέραν από τυπική αποστολή δυνάμεων από την Ελλάδα.

Είναι τουλάχιστο τραγικό, ένας λαός να περιμένει άπραγος τη μοίρα του ενώ δεν είναι λίγοι όσοι προετοίμασαν ήδη, μέσω επενδύσεων στο εξωτερικό, τη φυγή τους. Φαίνεται η πλειοψηφία να μην αντιλαμβάνεται ότι στόχος της Τουρκίας είναι η κατάληψη όλης της Κύπρου.

Είναι γενική η απογοήτευση που επικρατεί σε θέματα άμυνας. Το χαμηλό ηθικό και ένα ανοργάνωτο στράτευμα είναι συνταγές πλήρους κατάρρευσης από τις πρώτες ώρες μιας στρατιωτικής αναμέτρησης, την οποία όλοι απευχόμαστε. Ένα είναι σίγουρο. Δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στον ελλαδικό χώρο και να μη «σπάσει μύτη» στην Κύπρο. Ξέρει ο εχθρός ότι ο αδύναμος κρίκος της Ελλαδικής άμυνας είναι η Κύπρος και θα το εκμεταλλευτεί.

Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close