Υγεία

Καθεστώς προσωπικών γιατρών στο ΓεΣΥ

Η Επιτροπή Υγείας άγγιξε σήμερα το πολύ λεπτό θέμα που αφορά το καθεστώς συμμετοχής των Προσωπικών Ιατρών στο ΓεΣΥ. Τονίζω πως σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός να αλλάξουμε την φιλοσοφία του ΓεΣΥ ή να το θέσουμε σε περιπέτειες. Επιθυμία μας είναι να διασφαλίσουμε την σωστή λειτουργία του και την βιωσιμότητα του Σχεδίου διορθώνοντας λάθη, παραλείψεις ή στρεβλώσεις εκεί που εντοπίζονται. Ύψιστος στόχος είναι η δημόσια υγεία και σ’ αυτή εστιάζομε, στη υγεία των πολιτών μας.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως υπάρχουν στρεβλώσεις. Έχει αποφασιστεί πως ο Oργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε διάστημα μίας εβδομάδας θα αποστείλει γραπτώς τις στρεβλώσεις με τις οποίες συμφωνεί ότι υπάρχουν σήμερα στο σύστημα και αμέσως μετά με πρωτοβουλία της Επιτροπής Υγείας θα υπάρξει η Νομοθετική διόρθωση εκεί και όπου χρειάζεται. Κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη απόφαση γιατί θα πρέπει να δράσουμε από κοινού άμεσα και όχι να χαθούμε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Έχει διαπιστωθεί πως το υφιστάμενο καθεστώς συμμετοχής των Προσωπικών Ιατρών δημιουργεί δύο ταχυτήτων ιατρούς και επιφέρει την επαγγελματική και οικονομική ανισότητα και μεταξύ των προσωπικών γιατρών που επιλέγουν την ένταξη τους στο Σχέδιο, αλλά και με τους ιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ειδικότερα η οικονομική ανισότητα που προκύπτει μεταξύ μερίδας προσωπικών γιατρών με γιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων ωθεί τους γιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ειδικά τους νέους επιστήμονες, να εγκαταλείψουν την δημόσια υπηρεσία με αποτέλεσμα να μένουν υποστελεχωμένα από Ιατρούς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Προκηρύσσουμε θέσεις πρόσληψης χωρίς ενδιαφέρον πλήρωσης των θέσεων με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε επιστήμονες από άλλες χώρες για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Θα πρέπει ακόμη οι Προσωπικοί Ιατροί να διαθέτουν ιατρείο και να απασχολούν τουλάχιστον μια νοσηλεύτρια για να εξυπηρετούν ασθενείς τους που δεν είναι επείγον περιστατικό, και όχι να περιορίζονται τα καθήκοντά τους μόνο στο να δίνουν παραπεμπτικά. Είναι γιατροί και θα πρέπει να ασκούν ιατρική. Με αυτό τον τρόπο εξάλλου θα αποσυμφορηθούν και τα ΤΑΕΠ μας.

Τελειώνοντας, θέλω να χαιρετίσω την δήλωση του ΟΑΥ ότι είναι στόχος του οργανισμού να εφαρμοστεί η αναλογία 70-30 μέχρι το τέλος του 2024, κάτι που ήταν εντός των εισηγήσεων μας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ο σημαιοφόρος του ΓεΣΥ. Εδώ και δεκαετίες όλοι σχεδόν είχαν την επιθυμία να λειτουργήσει ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας αλλά εμείς δεν είχαμε μόνο την επιθυμία, επί δικής μας διακυβέρνησης κάναμε πραγματικότητα το όραμα. Γι’ αυτό και θα είμαστε οι πρώτοι που θα ζητήσουμε να διορθωθούν τα όποια λάθη ή καταχρήσεις γιατί το θέλουμε βιώσιμο και δεν θα βάλουμε πολιτικά ή προσωπικά συμφέροντα πάνω από το ΓεΣΥ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button