Πάφος

Κίνδυνος πλημύρας στην Πάφο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτικής άμυνας Πάφου οργανώνει ενημερωτική Συνάντηση Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαρχιακών κρατικών Τμημάτων και Υπηρεσιών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, για τον κίνδυνο πλημμύρας στην Κύπρο, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της εθνικής αξιολόγησης κινδύνων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές εξετάζεται το γενικό πλαίσιο της εθνικής αξιολόγησης κινδύνων, παρουσιάζονται διαδραστικοί Χάρτες και περιοχές κινδύνου πλημμύρας καθώς επίσης και σχέδια διαχείρισης κινδύνου και μέτρα αυτοπροστασίας. Η ενημερωτική συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 10πμ, στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, αίθουσα «Ευρώπη.  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 προχώρησε στην έκδοση της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ που προνοεί την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Η Κύπρος εναρμονίστηκε με την Οδηγία θέτοντας σε ισχύ το 2010 τους εναρμονιστικούς Νόμους για την Αξιολόγηση, Διαχείριση και Αντιμετώπιση των Κινδύνων Πλημμύρας. Επίσης, το 2013 εκδόθηκε η απόφαση 2013/1313/ΕΚ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διενέργεια εθνικών σχεδίων εκτίμησης κινδύνων από τα κράτη-μέλη» . Ο κίνδυνος πλημμύρας είναι υπαρκτός στην Κύπρο, κυρίως σε παραποτάμιες περιοχές και εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων.

Η Πολιτική Άμυνα έχει οριστεί ως επικεφαλής φορέας υλοποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει εκπονήσει τον Πλημμυρικό Χάρτη και μαζί με το Τμήμα Περιβάλλοντος ορίστηκαν ως συμβουλευτικοί φορείς.

Ο Πλημμυρικός Χάρτης είναι ενημερωτικός και διαδραστικός ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο η περιοχή όπου κατοικεί ή εργάζεται ή τα υποστατικά και οι περιουσίες του, μπορεί να επηρεάζονται.

Ο κίνδυνος πλημμυρών, προϋποθέτει την έγκαιρη οργάνωση της πολιτείας, αλλά και την κινητοποίηση των ιδίων των πολιτών. Οι πολίτες μπορούν να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας με ενημέρωση, με κατάρτιση και με συμβολή στην επανεξέταση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button
Close