Περιβάλλον

Κίνδυνος πλημύρας για Πάφο

Ολοκληρώθηκε  χθες  στην Πάφο ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων που οργανώνει η Πολιτική Άμυνα για τον κίνδυνο πλημμύρας και τους διαδραστικούς πλημμυρικούς χάρτες.

Ο  Διευθυντής ΠΕΔΠΑ Πάφου Γιώργος Γεροσίμου, ανέφερε ότι «επιδίωξη μας είναι η ευαισθητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας ώστε να είναι έτοιμη να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των Κινδύνων και των επιπτώσεων τους».

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου υπογράμμισε ότι «η ασυδοσία και η παρανομία επέτειναν την έκταση του προβλήματος».

Εισηγήθηκε όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση  λάβει μέρος στη διαμόρφωση και υλοποίηση των σχεδίων για αποτελεσματικότερη  προστασία των πολιτών”, ενώ ζήτησε “να μην υποκύπτουμε σε πιέσεις αλλιώς θα θρηνήσουμε θύματα τα επόμενα χρόνια”.

Από την πλευρά του ο  Νικόλας Πάρης, ανώτερος λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, ανέλυσε τις πρόνοιες της Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνων, όπως αυτές προκύπτουν από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

Παρουσίασε και επεξήγησε κάθε έναν από τους κινδύνους, όπως έχουν εκτιμηθεί για την Κύπρο: σεισμός, τσουνάμι, πλημμύρες, λειψυδρία, τεχνολογικά ατυχήματα, δασικές πυρκαγιές, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θαλάσσια ρύπανση, και σύνθετες κρίσεις.

Η κ. Μαρία Χριστοδούλου, ερευνητικός συνεργάτης  στο ΤΕΠΑΚ, παρουσίασε τις βασικές πτυχές από το πρόγραμμα Interreg  Ελλάδας- Κύπρου «Πράξη  Αιγίς».

Ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Υδρογεωλόγος από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων,  παρουσίασε την πολιτική/εφαρμογή που προκύπτει από πλημμυρικά προβλήματα και ανέλυσε τη σημασία που έχουν οι πλημμυρικοί χάρτες για τον κάθε πολίτη.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button