Οικονομία

Κίνδυνος από την αγγλική τουριστική αγορά

Ο τουρισμός μετέτρεψε την Κύπρο, ειδικότερα την Πάφο, σε αγνώριστη πολιτεία. Η Πάφος κατακλύζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό, παρά την υπόλοιπη Κύπρο, από Άγγλους τουρίστες. Θα μου πείτε: «τι θέλουμε άλλο από κάμποσους τουρίστες για να κερδίζουμε το ψωμί μας;»

Έλα όμως που:

-Η Πάφος είναι υπερεξαρτημένη από την αγγλική αγορά. Ας παραδειγματιστούμε, αν μη τι άλλο, από την φετινή μεγάλη οικονομική ζημιά της Αγίας Νάπας λόγω της εξάρτησης της από τους Ρώσους τουρίστες.

-Η Αγγλία, ειδικά μετά το Brexit και φέτος με πληθωρισμό που καλπάζει, δεν έχει την ανθούσα οικονομία που πολλοί νομίζουμε.

-Η Κύπρος και ειδικά η Πάφος, δεν δέχεται την καλύτερη ποιότητα τουρισμού από την Αγγλία. Η στάση πολλών Άγγλων, που νοιώθουν ότι εξαρτόμαστε οικονομικά από τη χώρα τους, αναβιώνει συμπεριφορές της αποικιοκρατικής περιόδου.

-Οι Άγγλοι τουρίστες, τουλάχιστο του Ιούλη και του Αυγούστου, αποτελούν αποδεδειγμένα τουρισμό χαμηλής αγοραστικής δύναμης.

-Οι πολλοί Άγγλοι επίσης, που μένουν μόνιμα στην Κύπρο δεν αποδέχονται τη συμπεριφορά μιας μεγάλης μερίδας του εισερχόμενου αγγλικού τουρισμού.

-Η Αγγλία είναι αναμφισβήτητα η χώρα που εσκεμμένα δημιούργησε το Κυπριακό πολιτικό μας πρόβλημα, είναι η χώρα που προώθησε τη διχοτόμηση της Κύπρου, είναι επίσης η χώρα που διατηρεί εντέχνως τη διαίρεση της Κύπρου εφαρμόζοντας στην πράξη την πεμπτουσία της πολιτικής της, το «διαίρει και βασίλευε».

Με όλα τα πιο πάνω δεδομένα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κυπριακή οικονομία γενικά, η παφίτικη οικονομία ειδικότερα, είναι στην κυριολεξία όμηρος της αγγλικής πολιτικής, ως εκ τούτου όμως και η δυνατότητα για πολιτική ανεξαρτησία της Κύπρου. Η Αγγλία είναι μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, υποτίθεται, οι εγγυητές της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Κάθε προσπάθεια άσκησης πίεσης από την πλευρά μας, για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Αγγλίας έναντι της Κύπρου, ενέχει τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής, αφού η Αγγλία μπορεί να κλείνει και να ανοίγει τη στρόφιγγα του τουρισμού, απειλώντας με οικονομικό στραγγαλισμό την Κύπρο.

Είναι για όλους αυτούς τους λόγους, που οι αρμόδιοι φορείς: υφυπουργείο τουρισμού, τοπικοί παράγοντες, ξενοδόχοι, κυβέρνηση, βουλή, εθνικό συμβούλιο, πρέπει να δράσουν συντονισμένα και άμεσα, όχι για να σταματήσουν τη ροή άγγλων τουριστών προς την Κύπρο, αλλά για να μειώσουν δραστικά την εξάρτηση της από το αγγλικό μονοπώλιο. Στο κάτω – κάτω, σαν μέλος της ΕΕ μπορεί η Κύπρος να ζητήσει και να εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερο μερίδιο άλλων ευρωπαϊκών τουριστικών αγορών.

Α. Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button