Πολιτική

Ιστορική επίσκεψη Γερμανού προέδρου

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη σήμερα ο Προέδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Γερμανίας στην Κύπρο.  Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη ως ιστορική, ενώ ο Γερμανός Πρόεδρος είπε ότι έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές την Κύπρο ως Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ζούμε σε εποχές έντονων προκλήσεων στην περιοχή.

Στις 9 το πρωί, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά την τελετή υποδοχής έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Γερμανίας και της Κύπρου, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

Ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ενώ οι Πρόεδροι Κύπρου και Γερμανίας χαιρέτησαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στη συνέχεια πορεύτηκαν στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί και έκαναν χειραψία μπροστά από την είσοδο του κτηρίου, στο οποίο εισήλθαν στη συνέχεια.

Ακολουθήσαν σύντομες τελετές παρασημοφόρησης των δυο Προέδρων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Γερμανό Πρόεδρο το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’. Ακολουθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλωσόρισε τον Γερμανό ομόλογο του σημειώνοντας ότι η ιστορική αυτή επίσκεψη του συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, καθώς και με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την «πλέον σημαντική εξέλιξη στην Ιστορία της Κύπρου, την ένταξη της στην ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Γερμανίας είναι εξαιρετικές και οι δύο χώρες εργάζονται μαζί στην ΕΕ και έχουν ταυτόσημες θέσεις σε πολλά σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επισκέπτεστε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η Κύπρος είναι το πλησιέστερο στην περιοχή μέλος της ΕΕ, μια χώρα με εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας».

«Προσβλέπω στις συνομιλίες μας, έχοντας υπόψη ότι η πρώτη μου επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων μου ήταν στο Βερολίνο όπου συναντήθηκα με τον Καγκελάριο, και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη σας θα ανοίξει τον δρόμο για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις», επισήμανε.

Στην ΕΕ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο, πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Κύπρος τάσσεται υπέρ της (ευρωπαϊκής) ολοκλήρωσης».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Στάινμαγιερ διαθέτει μεγάλη εμπειρία και, μεταξύ άλλων, έχει υπηρετήσει και ως Υπουργός Εξωτερικών σε δύσκολες ώρες για την Ευρώπη και την περιοχή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές την Κύπρο ως Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ζούμε σε εποχές έντονων προκλήσεων στην περιοχή, αλλά και πως όλη η Ευρώπη υποφέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως πρέπει να βρεθεί λύση στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται λόγω του πολέμου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στον Πρόεδρο Στάινμαγιερ το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, ενώ ο Πρόεδρος της Γερμανίας επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Κατά την παρασημοφόρηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι στην ουσία παραλαμβάνουν τα παράσημα εκ μέρους των δύο λαών και αυτό δημιουργεί την υποχρέωση οι δύο χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button