Οικονομία

Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και το 2020

Η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019, 2,8% το 2020 και 2,5% το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και τις οποίες παρουσίασε στον Τύπο ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός θα είναι 0,8% το 2020 και 1,2% το 2021 και “το αρνητικό ρίσκο στην επίτευξη της πρόβλεψης έχει κατά κύριο λόγο να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες και κυρίως πιθανή επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης κατοικιών και τουριστικών υπηρεσιών”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν, το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε έντονα το τρίτο τρίμηνο του 2019 (3,4% από έτος σε έτος), λόγω της έντονης εγχώριας ζήτησης. Αλλά “οι καθαρές εξαγωγές, αντίθετα, αποτελούσαν εμπόδιο στην ανάπτυξη”. Η Κομισιόν αναφέρει ότι “το οικονομικό κλίμα σταθεροποιήθηκε το 2019 και βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο στις αρχές του 2020” και ταυτόχρονα “το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε ισχυρό στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση, αλλά επιδεινώθηκε στον τομέα των κατασκευών”, ενώ “η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο σταθεροποιήθηκαν μέτρια τους επόμενους μήνες”.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κομισιόν, “η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική, δεδομένων των θετικών προσδοκιών της αγοράς εργασίας και των αυξανόμενων μισθών” και ταυτόχρονα “το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ραγδαία στο 7,2% το τρίτο τρίμηνο του 2019, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011”.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button