Υγεία

Θερίζει ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη στην Κύπρο είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες, με 456 περιστατικά σε άνδρες ηλικίας 65-74 ετών το 2018, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, ο οποίος μέσα από το πρόγραμμά του για τον ανδρικό καρκίνο, συνεχίζει τη δράση του, ενημερώνοντας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και των όρχεων. 
 
Ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ αναφέρει ότι βρίσκεται στη διάθεση του κοινού για παροχή ενημερωτικού υλικού και οργάνωση διαδικτυακών διαλέξεων ή διά ζώσης, τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του Covid-19.

Ο καρκίνος του προστάτη στην Κύπρο είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας το 2018 καταγράφηκαν 456 περιστατικά σε άνδρες ηλικίας 65 με 74 ετών. Είναι νόσος που αναπτύσσεται αργά και πολλοί άνδρες που διαγιγνώσκονται με αυτό το είδος του καρκίνου ζουν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς αυτός να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή τους.
 
Η διάγνωση, αναφέρεται, γίνεται με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για μέτρηση της ποσότητας του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου στο αίμα (PSA) και τη δακτυλική εξέταση. Ο έλεγχος συστήνεται από τους ειδικούς όπως ξεκινήσει από την ηλικία των 50 ετών, εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (άτομο πρώτου βαθμού με εμπειρία καρκίνου του προστάτη) όπου οι άνδρες θα πρέπει να προβαίνουν σε διαγνωστικές εξετάσεις από την ηλικία των 40 – 45 ετών. 

 
Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι προβλήματα κατά την ούρηση όπως αργή ή αδύναμη ροή των ούρων, συχνοουρία ή νυκτουρία, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στους μηρούς, στους γοφούς και στο στήθος, αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια και απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη είναι η μεγάλη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.
  

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button