Περιβάλλον

Η φίνα της Κύπρου

Το μεγαλύτερο φίδι της Ευρώπης ζει στην Κύπρο.

Ο λόγος για την φίνα, η οποία γίνεται επιθετική μόνο όταν νιώσει ότι απειλείται, όπως συμβαίνει και με όλα τα είδη των φιδιών που διαβιούν στην Κύπρο.

Όλα τα φίδια, ωστόσο, είναι ωφέλιμα για το οικοσύστημα και για την γεωργία του τόπου μας, κυρίως το «θερκό».

Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να ξέρουμε, παρατίθενται στο ειδικό έντυπο του Υπουργείου Γεωργίας, μαζί με χαρακτηριστικές φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τμήμα Δασών.

Macrοvipera lebetina-Φίνα

Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα δύο μέτρα και τα πέντε κιλά σε βάρος, ενώ το αρσενικό είναι μικρότερο σε μέγεθος από το θηλυκό. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι το τριγωνικό κεφάλι και η πολύ κοντή ουρά, ενώ συναντάται κυρίως σε πετρώδη περιβάλλοντα, ξηρές και άγονες εκτάσεις και σε θαμνώδεις περιοχές.

Η φίνα τρέφεται κυρίως με τρωκτικά και πουλιά, ενώ έχει την δυνατότητα να σκαρφαλώνει με ευκολία σε δέντρα.

Λόγω της τοξικότητας του δηλητηρίου της, θεωρείται το πιο επικίνδυνο φίδι της Κύπρου. Όταν δαγκώνει, τα δόντια της παραμένουν στους ιστούς του θύματός της και με συγκεκριμένες κινήσεις της σιαγόνα της, απελευθερώνουν αρκετή ποσότητα δηλητηρίου. Ωστόσο, δεν είναι επιθετικό φίδι, εκτός αν νιώσει απειλή. Σε τέτοια περίπτωση, συρίζει έντονα και επιτίθεται αστραπιαία, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close