Περιβάλλον

Η υφήλιος κινδυνεύει

Η τέταρτη θερμότερη χρονιά από το 1880 που ξεκίνησε η καταγραφή της θερμοκρασίας του πλανήτη ήταν η περσινή, σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες αναλύσεις της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
«Το 2018 ήταν μια εξαιρετικά ζεστή χρονιά», δήλωσε ο Γκάβιν Σμιτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard για διαστημικές μελέτες της Νέας Υόρκης, της NASA.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα θερμότερα που καταγράφηκαν στη σύγχρονη ιστορία.

Από τη δεκαετία του 1880, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας έχει αυξηθεί περίπου 1 βαθμό Κελσίου. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον κ. Σμιτ.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι ο πλανήτης θερμαίνεται», είπε και τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου που έχουμε βάλει στην ατμόσφαιρα τα τελευταία 100 χρόνια».

Ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της  υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται ήδη αισθητές – παράκτιες πλημμύρες, κύματα καύσωνα, έντονες βροχοπτώσεις και αλλαγή των οικοσυστημάτων.

Η τάση αυτή δεν είναι νέα.

Εννέα από τους δέκα θερμότερους χειμώνες έχουν συμβεί από το 2005 και πέντε από τα θερμότερα χρόνια σημειώθηκαν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ή από το 2014 έως το 2018.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close