Επικαιρότητα

Η Σαλαμιού στο επίκεντρο διεθνούς προγράμματος

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Από την τοπική στην παγκόσμια προστασία: Ένταξη Συμπλεγμάτων Κοινοτήτων στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, από τις 14:30 μέχρι τις 19:45, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σαλαμιού.

Η Ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό και έχει ως στόχο την ενημέρωση των κοινοτήτων των Κοιλάδων Διαρίζου και Ξεροπόταμου καθώς και ενδιαφερόμενων φορέων, για το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (ΜΑΒ)» της UNESCO, στο πλαίσιο του οποίου επιτυγχάνεται η αειφόρος ανάπτυξη των περιοχών που εντάσσονται σε αυτό και η αρμονική σχέση των ανθρώπων με το φυσικό τους περιβάλλον. Μέσα από τη διαδικασία καταρτισμού προγράμματος, σχεδιασμού και υλοποίησης σχετικών έργων και δράσεων – ώστε να ετοιμαστεί μια περιοχή κατάλληλα με σκοπό τη δυνητική της ένταξη στο πιο πάνω πρόγραμμα – καθορίζονται όλες οι παράμετροι ώστε να επιτυγχάνεται η διαβίωση των ανθρώπων και η διαφύλαξη των φυσικών και διαχειριζόμενων οικοσυστημάτων, προωθώντας έτσι καινοτόμες προσεγγίσεις στην οικονομική ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά και πολιτισμικά κατάλληλες και περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Ομιλητές και ομιλήτριες στην ημερίδα θα είναι η κα Αντωνία Θεοδοσίου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο δρ Κώστας Καδής, Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, η κα Έλενα Στυλιανοπούλου, Σημείο Επαφής Κύπρου για το Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» και Πρώτη Λειτουργός Περιβάλλοντος, η δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, Προϊστάμενη της ΕΠΑΑ, και οι Επιστημονικές Λειτουργοί του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κα Φιλιώ Ιουλιανού και κα Μαριλένα Παπασταύρου.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στην Ημερίδα από την Ελλάδα είναι ο δρ Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO που θα αναφερθεί στην προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας Πάρνωνα για ένταξη στο Πρόγραμμα, και η κα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων που θα αναφερθεί στην ένταξη των Αστερουσίων στο παγκόσμιο αυτό δίκτυο.

Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με σύντομη ξενάγηση στον παραδοσιακό πυρήνα της Σαλαμιούς από την κα Θεοδοσίου και περπάτημα με ξενάγηση στο μονοπάτι μελέτης της φύσης «Μοναστήρι Παναγίας Σαλαμιώτισσας» από τον κ. Αργύρη Παναγιώτου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button