Επικαιρότητα

Η πρόταση Λετυμπιώτη και το σχέδιο για την εντός των τειχών Λευκωσία

Πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Σχεδίου Δράσης για την Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας σύμφωνα με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Το σχέδιο εντάσσεται στους ευρύτερους στόχους της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση, αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του ιστορικού κέντρου της Πρωτεύουσας και όχι μόνο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από δυο περίπου χρόνια ανάλογη πρόταση είχε υποβάλει ο  δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης για αναζωογόνηση περιοχών της πόλης της Πάφου.

Κοινό γνώρισμα  των τριών  περιοχών στα δημοτικά όρια Πάφου, για την οποία υποβλήθηκε η συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο του ΔΗΣΥ, είναι ότι παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν με έργα υποδομής αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Η πρόταση του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη επιχειρεί να βοηθήσει στο να  «δραστηριοποιηθούν» εκ νέου επιχειρηματικά οι περιοχές αυτές. Ο κ. Λετυμπιώτης  προτείνει την εφαρμογή στις τρεις περιοχές της Πάφου, εμπορικό κέντρο, συνοικία Μουταλου και Αγίου Αντωνίου,   προγράμματος χορηγιών σε επιχειρήσεις.

Αντικείμενο του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ.Λετυμπιωτη  θα είναι η παροχή κινήτρων υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας σε Επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές σε επιλεγμένες περιοχές. Οι βασικοί στόχοι του όπως σημειώνει  θα είναι η προσέλκυση στις  περιοχές αυτές  νέων Επιχειρήσεων, των οποίων η δραστηριότητα είναι εκ των προτέρων καθορισμένη και πολεοδομικά επιτρεπόμενη.

Επίσης ενθάρρυνση υφιστάμενων Επιχειρήσεων να μετακινηθούν στις περιοχές εφαρμογής του Σχεδίου και ενίσχυση υφιστάμενων Επιχειρήσεων που λειτουργούν στις περιοχές εφαρμογής του Σχεδίου ούτως ώστε να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν τομέα δραστηριοποίησης, να επεκτείνουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους, να προωθήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους με στόχο τη δημιουργία εξελίξιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Οι επιλέξιμες δαπάνες που θα μπορούν να καλύπτονται από το πρόγραμμα θα αφορούν οικοδομικές εργασίες , κινητή επίπλωση και εξοπλισμό , πρόσληψη προσωπικού με κάλυψη μέρους ή ολόκληρου του μισθολογίου για 6 μήνες. Η χορηγία , με βάση την πρόταση θα παρέχεται σε δυο  ισόποσες δόσεις, 50% στο στάδιο υλοποίησης του έργου και με την ολοκλήρωση του έργου εφόσον υποβληθούν και στις δύο φάσεις πρωτότυπα τιμολόγια και αποδείξεις πληρωμής.

Ως ελάχιστο όριο προϋπολογισμού δαπάνης θα τεθούν οι €30.000 και ανώτατο οι €75.000 για κάθε επιχείρηση με βάση την πρόταση ενώ κατατίθεται εισήγηση και για επιπρόσθετα κίνητρα προσέλκυσης επιχειρήσεων από τον Δήμο Πάφου όπως η απαλλαγή τελών και φορολογιών για δυο χρόνια. Η έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου για την Λευκωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει οδηγό και για το σχέδιο της Πάφου.  

 

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button