Κύπρος

Η πλειοψηφία με Αρχιεπίσκοπο

Τελειωμένο θα πρέπει να  θεωρείται το μέγα ζήτημα που δημιουργήθηκε με το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Το ζήτημα προέκυψε μετά την μνημόνευση του Επιφάνιου ως προκαθήμενου της εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο. Με το ζήτημα ασχολήθηκε η ιερά σύνοδος και το θέμα θεωρείται ληξαν  όπως άλλωστε είπε αμέσως μετά τη συνεδρία ο Μητροπολίτης Πάφου. «Σεβόμαστε αλλά δε μας δεσμεύει η απόφαση της Συνόδου» λέει από την άλλη πλευρά ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας. Η πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου που στηρίχθηκε και από τον Αρχιεπίσκοπο, για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας, μετά από την ξαφνική μνημόνευση του Επιφανίου, πέρασε με 10 ψήφους υπέρ και 7 εναντίον. Επί της ουσίας το θέμα μεν κλείνει, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν. «Συζητήθηκε διεξοδικώς το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα καθώς και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μνημόνευση του Επιφανίου ως προκαθημένου της εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως μη εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μαρκαριοτάτου. Ταυτόχρονα προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση στην οποία όλοι να εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσεως που απειλεί ε με σχίσμα την εκκλησία του Χριστού» είπε διαβάζοντας την απόφαση της Συνόδου ο Μητροπολίτης Πάφου.

Σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, υπέδειξε πως η δική του συμβιβαστική πρόταση που προέβλεπε δέσμευση του Αρχιεπισκόπου να μη συλλειτουργήσει με τον Επιφάνιο, δεν έγινε αποδεκτή.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην αντισταθεί στην απόφαση του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να μνημονεύει τον Επιφάνιο σαν μητροπολίτη Κιέβου, χωρίς όμως να προσχωρήσει στην συλλειτουργία και πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία».

«Σεβόμαστε αλλά δε μας δεσμεύει η απόφαση της Συνόδου» είπε συγκεκριμάνα ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη διαφωνία. Όπως, είπε ο Κύκκου Νικηφόρος, η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για τους ιεράρχες που διαφωνούν, αφού πρόκειται για θέμα πίστεως. «Δεν είναι θέμα υποκειμενικών γνωμών. Είναι θέμα Ιερών Κανόνων», υπέδειξε συγκεκριμένα ο Κύκκου Νικηφόρος.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button