Επικαιρότητα

Η πανδημία αύξησε χρήση κάνναβης

Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα μειώθηκε η επικράτηση ουσιών, όπως το έκστασι κατά τη διάρκεια της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Έρευνας για τις Ουσίες Εξάρτησης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΠΝΤ), που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και στην οποία συμμετείχαν και Κύπριοι.

Τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν την Κύπρο είναι παρόμοια με τα Ευρωπαϊκά, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Η κάνναβη, προστίθεται, ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, με το 97% των Κυπρίων συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι την χρησιμοποίησαν τους προηγούμενους 12 μήνες. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό Κυπρίων (40%) ανέφερε ότι χρησιμοποίησε περισσότερη κάνναβη κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και 40% ανέφερε ότι χρησιμοποίησε λιγότερο έκστασι.

Στην έρευνα συμμετείχαν 606 Κύπριοι. Οκτώ στους δέκα ήταν άνδρες και οι υπόλοιπες γυναίκες με τους περισσότερους να ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-35 ετών. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2021, περίοδος που αρκετοί Ευρωπαίοι βρίσκονταν υπό αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, σε 30 χώρες (21 χώρες της ΕΕ και 9 εκτός ΕΕ).

Πανευρωπαϊκά συμμετείχαν 48.469 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που είχαν κάνει χρήση ουσιών εξάρτησης. Τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα, σύμφωνα με την έρευνα, έδειξαν ότι αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα μειώθηκε η επικράτηση ουσιών που χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα το έκστασι. Η κάνναβη ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, με το 93% των ερωτηθέντων στην έρευνα να αναφέρουν ότι τη χρησιμοποίησαν τους προηγούμενους 12 μήνες και με μικρή διακύμανση μεταξύ των χωρών.

Το έκστασι (35%), η κοκαΐνη (35%) και οι αμφεταμίνες (28%) ήταν οι επόμενες πιο συχνά αναφερόμενες παράνομες ουσίες χρήσης, με τη σειρά των τριών ουσιών να ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) ανέφερε ότι έκανε περισσότερη χρήση κάνναβης και 42% ανέφερε λιγότερη χρήση έκστασι. Επίσης ένα στα πέντε άτομα (20%) ανέφεραν χρήση LSD κατά τον τελευταίο χρόνο, 16% νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) και 13% χρήση κεταμίνης. Η χρήση ηρωίνης αναφέρθηκε από το 3% των ερωτηθέντων. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button